Vodă ghiaurul sau bătălia de la Călugăreni

by admin, august 8, 2015

”Căci vodă ghiaurul în toţi a băgat
O groază nebună.”

Bătălia de la Călugăreni s-a dat în 1595 pe 13 august, după vechiul calendar.

Scena confruntării cu turcii este surprinsă și de către George Coșbuc în balada cultă ”Pașa Hassan”. Precum cronicile turcești văd această confruntare ca pe o victorie a turcilor, tot astfel, poetul nostru îi vede pe otomani ca pe o gloată îngrozită, iar domnitorul nostru împreună cu armata sa săvârșește acte de vitejie.

Armata turcă număra aproximativ 180000 de oșteni și îl avea în frunte pe Sinan Pașa, în schimb armata lui Mihai Viteazul avea în jur de 16000 de oșteni (iar conform cronicii oficiale erau în jur de 10000). Pentru a întoarce soarta bătăliei în favoarea sa, voievodul nostru a ales zona situată la sud de Călugăreni. Aceast teren era unul  mlăștinos și împădurit, iar singura cale de acces era reprezentată de un pod îngust peste râul Neajlov, astfel turcii nu au putut profita de numărul superior de oameni.

Lupta a evoluat în favoarea domnitorului nostru, care împreună cu armata sa i-a atacat pe ieniceri în trei rânduri în cursul zilei de 13 august. Totul a debutat cu atacul surpriză care i-a împins pe ieniceri peste râu. După această etapă Sinan Pașa a pornit cu toți membrii oștirii sale pe mai multe flancuri împotriva românilor. Atunci Mihai Vodă a ordonat retragerea, tunurile au căzut pe mâna inamicului, dar mai apoi oastea noastră s-a regrupat, iar înaintarea dușmanului a fost oprită. În timpul contraatacului românilor, tunurile au fost recuperate, ”turcii fuseseră prinși ca într-un clește”, Sinan Pașa, aflat în mulțimea de fugari, a căzut în mlaștină (conform unor surse acesta chiar și-a pierdut doi dinți), iar Pașa Hassan, care tocmai intrase în luptă, s-a alăturat și el fugarilor la vederea puternicului atac al lui Vodă.

Cărțile de istorie prezintă această bătălie ca o victorie a românilor în fața otomanilor, însă alții sunt de părere că  adevărata victorie a fost cea de la Giurgiu, pentru că umilirea conducătorului turc la Călugăreni ar fi avut drept urmare dorința de a transforma Țara Românească în pașalâc. Așadar vodă ghiaurul i-a învins cu adevărat pe ieniceri la jumătatea lunii octombrie 1595 la Giurgiu.

 

 

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>