DSCF0703

Vizita scurta la salina Ocnele Mari

by admin, martie 16, 2015

Salina Ocnele Mari se afla la circa 10 km de Ramnicu Valcea. Urmand drumul national spre Horezu-Targu Jiu, in dreptul localitatii Copacelu, se afla un indicator care indruma la dreapta spre Ocnele Mari. Dupa vreo 2 km, pe dreapta, mai apare un indicator „spre salina”.

Ajunsi la destinatie, am fost placut surprinsi ca am gasit o parcare amenajata si oameni amabili care ne-au dat toate informatiile necesare.
Aspectul zonei e destul de trist. Constructiile vechi, cu geamurile sparte, pareau parasite, dar oamenii de acolo ne-au spus ca exploatarea sarii continua la Ocnele Mari.

La casierie veti gasi toate informatiile necesare: programul de vizitare, tarifele, modul de acces, etc. Accesul se face cu microbuzele salinei, iar taxa de acces pentru un adult era de 17 ron in data de 28.02.2015.

Drumul catre salina e foarte accidentat, iar acest lucru, precum si aspectul exterior ma fac sa cred ca nu a meritat efortul de a vizita salina.

Ajunsi la salina, soferul coboara, ne deschide o poarta mare de lemn si ne pofteste inauntru.  Intrand in salina, suntem frapati de o imagine superba la care, sincer, nu ne asteptam! Arhitectura salinei si ornamentele sunt de-a dreptul minunate!

Temperatura in salina este de 13-15 grade, constanta pe parcursul anului.

La intrarea in salina, se afla niste manechine in haine de mineri, iar in sare, gasim harta Romaniei si celelalte saline din tara. Tot pe partea dreapta, se afla doua magazine cu produsele salinei si suveniruri, pe care va recomand sa le vizitati la iesire, in timp ce asteptati sosirea microbuzului.

Pe marginile culoarului larg si in interiorul salinei, se afla multe mese, leagane si scaune aspectuoase unde oamenii se pot odihni si relaxa (aici am descoperit un leagan de care m-am despartit cu greu :)) ).

Am uitat sa mentionez ca am intalnit din loc in loc urarea specifica minerilor: „Noroc bun”.

Salina este destul de mare si e dominata de trei zone distincte biserica, locul de joaca, restaurantul si crama.

Fiecare mina are un loc de rugaciune, dar la Ocnele Mari gasim o adevarata biserica.

Locul de joaca cuprinde cea mai mare parte din suprafata salinei si reprezinta un punct de atractie si petrecere a timpului liber. Exista spatii amenajate pentru copii (pentru toate varstele), iar adultii pot inchiria terenuri de sport (tenis, handbal, baschet, fotbal, etc), mese de biliard si ping pong (foarte multe!). Mai este o sala de cinema in care prichindeii se pot bucura de desene animate…

In salina exista si o toaleta amenajata.

Aici am descoperit si un spatiu special amenajat pentru tratament si liniste, dar care este contra cost.

In capatul salinei sunt doua restaurante in care se poate servi masa. Unul din restaurante are si o crama cu un mod atractiv de expunere a vinurilor.

Deoarece am ajuns destul de tarziu in salina, nu am apucat sa ne bucuram prea mult de aerul curativ si sa petrecem prea mult timp acolo… De aceea, suntem hotarati sa ne intoarcem la salina, iar pana atunci, va uram „Noroc bun”! :)

« 1 de 2 »

1 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>