SfantulIoan

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

by admin, august 28, 2015

Pe data de 29 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc (pe 1 septembrie începe un an nou) și se sărbătorește prin post și rugăciune. Trebuie să postim ca să nu fim asemenea lui Irod, ci să ne asemănăm cu viața înfrânată a lui Ioan.

Fiu al Elisabetei şi al preotului Zaharia, s-a născut în cetatea Orini cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus, iar venirea lui pe lume a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia pe când se afla la slujbă în templu. Zaharia nu a crezut și a rămas mut până la punerea numelui fiului său.

Nu se cunosc foarte multe detalii legate de viața Sfântului Ioan Botezătorul, dar știm că s-a retras în pustiu, unde a dus o viață plină de nevoințe, până când a primit porunca să predice și să pregătească poporul pentru venirea lui Iisus.

Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul nelegiut cu Irodiada, soția fratelui său și fusese întemnițat în castelul acestuia de la Maherus. Din această cauză, Irodiada îl ura de moarte pe Ioan, iar la ospățul cu ocazia zilei de naștere a lui Irod, a cerut tăierea capului Sfântului Ioan. Irodiada a sfătuit-o pe fiica ei, Salomeea, care dansase și plăcuse oaspeților, dar mai ales lui Irod, să ceară de la acesta uciderea lui Ioan.

Tradiția spune că femeia dregătorului lui Irod, Sfânta Ioana, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonlui, într-un vas de lut.

Conform tradiției, se spune că în această zi nu trebuie să folosim cuțitul, ci trebuie să rupem totul cu mâna. De asemenea, nu se mâncau și nu se tăiau alimente cu forma rotunda, cum ar fi pepenele.

Se mai vorbea de începerea unui post ”de la cruce până la cruce” care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci). Postul e neconsemnat în calendar, dar avea ca rol curățirea celor care au săvârșit păcate grave.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>