Storceag – ciorbă de sturion

by admin, iulie 30, 2015

Storceagul este o ciorbă albă de pește făcută exclusiv din sturion. Sfântu Gheorghe este zona unde storceagul este o piesă de rezistență în gastronomia locală. Deși se spune că este o ciorbă tradițional românească, se pare ca ea are și ceva influențe ucrainiene, dovadă stă și faptul că această ciorbă este recunoscută într-o zonă în care există mulți ucraineni.

 

Mod de preparare storceag

Pentru a prepara acestă ciorbă extraordinară avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de sturion
  • 2 – 3 cartofi
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 100 g smântână
  • 1 ou
  • 1 legătură mărar
  • piper
  • sare

Înainte de a fi folosit pentru ciorbă, peștele se taie în cubulețe medii și se sărează. Se lasă la frigider pentru aproximativ 2 ore, timp în care-și ia suficientă sare.

Într-o oală mare se pune la fiert apa. În ea se adaugă toate legumele taiate mărunt și peștele tăiat bucați, și se fierbe pentru aproximativ 30 minute. După ce toate acestea au fiert, se bate smântâna cu oul și se adaugă în ciorbă. La final, se adaugă în ciorbă mărarul tocat, și se mai dă o dată în clocot.

Se recomandă a nu se servi cu tărie, ci mai degrabă cu un vin alb sau un vin roze, specific zonei Deltei.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>