Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – sărbătoarea îngerilor

by admin, noiembrie 7, 2016

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți de creștinii ortodocși la data de 8 noiembrie. Biserica Ortodoxă dedică această zi îngerilor despre care ne învață că sunt ”duhuri slujitoare” și totodată prieteni și ocrotitori ai noștri, puși de Dumnezeu, pe drumul anevoios de la leagăn până în viața de apoi. Arhanghelii din calendarul bisericesc au aripi, poartă săbii ca simbol al biruinței, sunt conducătorii îngerilor și călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.

Arhanghelul Gavriil este cel care aduce veștile bune fiind trimis de Dumnezeu să vestească Fecioarei Maria taina cea mare a întrupării Domnului, să îi anunțe pe sfinții părinți Ioachim și Ana despre zămislirea Maicii Domnului și să vestească nașterea marelui prooroc, Sfântul Ioan Botezătorul. Arhanghelul Gavriil este cel care a prăvălit piatra de la ușa mormântului Mântuitorului, a șezut deasupra ei și a vestit Învierea Domnului. Arhanghelul Graviil este arhanghelul mesager prin care divinitatea transmite inspirație, intuiție și harul clarviziunii, este protectorul familiei creștine, al mamelor care nasc copii și al copiilor. Acesta este uneori înfățișat purtând un crin alb, o trâmbiță, o făclie sau o creangă din rai.

Arhanghelul Mihail este însă personajul cel mai venerat în folclorul religios. El poartă cheile raiului, este luptător împotriva diavolului, veghează la capul bolnavilor,  se alătură Sfântului Ilie și ține ciuma în frâu asemenea Sfântului Haralambie. Acesta a fost cel care a pus capăt căderii îngerilor răi, i-a vestit lui Lot pierirea Sodomei și Gomorei și i s-a arătat lui Iacov când fugea de mânia fratelui său, Isav, și a vrăjitorului Valaam care voia să blesteme poporul lui Israel.

În legendele populare, se spune că Sfântul Mihail este responsabil cu soarele și luna, el fiind cel care dă drumul soarelui pe cer când este vară. În alte locuri, se spune că acesta are cheile iadului din care slobozește treptat gerul pentru ca oamenii să se poată obișnui cu el. În iconografie este înfățișat purtând o sabie de foc și are misiunea să păzească Legea lui Dumnezeu și să-i biruiască pe dușmani.

Ca semnificație a numelui, în limba ebraică, Sfântul Arhanghel Mihail înseamnă ”Cine este ca Dumnezeu?” amintind de căderea îngerilor din rai, iar Sfântul Arhanghel Gavriil înseamnă ”bărbat-Dumnezeu” conținând vestea că Dumnezeu Fiul se va întrupa și va deveni om.

În societatea bucovineană din trecut, Arhanghelii reprezentau păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora. În viziunea populară, Arhanghelii asistă la judecata de apoi, ard păcatele oamenilor și purifică conștiințele.

În zonele de munte, Arhanghelii erau celebrați ca patroni ai oilor. Ciobanii preparau pentru această zi o turtă mare din făină de porumb, numită ”turta arieților” (arieții erau berbecii despărțiți de oi) care era considerată a fi purtătoare de fecunditate. În dimineața zilei de 8 noiembrie, turta era aruncată în țarcul oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus se considera că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos era mare supărare pentru ciobani.

Cu ocazia acestei zile, se fac pomeniri și praznice pentru cei morți, iar fiecare creștin ar trebui să aprindă o lumânare ca să aibă lumina de veci, călăuzitoare în lumea de dincolo. Ofrandele date de pomană pentru morți, în ajunul sau chiar în această zi, mai sunt numite și ”Moșii de Arhangheli”.

Din punct de vedere al vremii, această zi este ”Vara Arhanghelilor” și ar trebui să fie o zi senină și călduroasă. Se zice că între Arhangheli și Crăciun ar trebui să mai fie încă trei-patru zile la fel de călduroase, numite ”vara iernii”.

În această zi de mare sărbătoare, vă urăm tuturor celor care vă serbați ziua de nume sau de naștere, să aveți parte de mulți ani sănătoși și plini de bucurii alături de cei dragi! :)

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>