mucenici

Sfinții 40 de Mucenici – obiceiuri din străbuni

by admin, martie 8, 2016

În data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Mucenici care au trăit în vremea împăratului Licinius. Acest împărat era mare prigonitor al creștinilor, iar mucenicii erau în acel timp soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.

Guvernatorul Armeniei a aflat despre credința lor și i-a silit să se închine idolilor. Aceștia au refuzat și au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre. După aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare, într-un lac din apropierea Sevastiei. Unul dintre cei 40 de mucenici nu a mai putut răbda gerul și a alergat spre baia caldă pusă acolo de cei ce slujeau idolilor, dar din păcate a murit. Ceilalți mucenici au început să se roage cu putere, iar Dumnezeu i-a auzit și a făcut o minune pentru a-i salva. Apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât din cer asupra mucenicilor. Unul dintre soldați, uimit de toate acestea și văzând că una din cununi nu are peste cine să așeze, a sărit în apă mărturisind că și el este creștin.

Cei 40 de Mucenici au fost scoși vii din apă, însă comandanții au poruncit uciderea lor prin alte chinuri.

Mucenicii care au îndurat atâtea suferințe sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

Pomenirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol și astfel s-a generat o sărbătoare tradițional românească numită Mucenicii sau Macinicii. Se spune că în această zi se încheie zilele babelor și încep zilele moșilor. Astfel, oamenii fac diverse ritualuri pentru alungarea gerului: lovirea pământului cu ciomegele rostind descântece ca să iasă căldura și să intre gerul sau jocul copiilor peste foc pentru a fi protejați pe parcursul anului de toate lucrurile rele.  Îmi amintesc și eu că bunica ne făcea un foc mic și ne punea să sărim peste el de câte trei ori. În Banat, femeile împrăștiau cenușa rămasă după stingerea jarului în jurul caselor, adăposturilor de animale și păsări pentru a curăța spațiul de forțele rele și pentru a fi protejați de șerpi și insecte care ar putea dăuna recoltelor.

În luna februarie, plugul era trecut prin foc de către faurul satului, era reparat, curățat și purificat, iar plugarii încheiau înțelegeri și se întovărășeau la arat. În ziua praznicului Sfinților 40 de Mucenici , plugul era scos în fața casei în mod festiv marcând începutul sărbătorilor de primăvară presărate cu numeroase obiceiuri. Femeia se apropia de plug cu un vas de apă sfințită, tămâie și busuioc, apoi îl  înconjura de trei ori în sensul rotirii soarelui rostind un descântec menit să aducă ajutor plugarilor.

Pentru sărbătorirea Sfinților 40 de Mucenici, gospodinele pregătesc un preparat special (prăjitură cu nucă și miere sau un aluat în forma cifrei opt care reprezintă cifra echilibrului cosmic) care este apoi împărțit la rude, vecini și sărmani pentru pomenirea morților.  De Mucenici, bărbații ar trebui să bea câte 40 pahare de vin, iar conform tradiției acest vin se transformă de-a lungul anului în sânge și putere de muncă.

Această zi este un prilej de prognoză meteo: dacă va ploua, atunci va ploua și de Paști, dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor, iar dacă va îngheața în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă.

Obiceiurile de mai sus puteau fi întâlnite în satele Bucovinei până în preajma celui de-al doilea război mondial.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>