Sfântul Mare Prooroc Ilie

Sfântul Mare Prooroc Ilie

by admin, iulie 20, 2015
Născut ca fiu al unui preot al Legii Vechi pe nume Sovac, Sfântul Ilie este slăvit atât de creștini cât și în iudaism și în islamism.
Pentru că a locuit în cetatea Tesve din Israel, acesta a primit numele de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. La nașterea lui, tatăl său a avut o vedenie în care pruncului Ilie i se dădea să mănânce o flacără și era acoperit cu scutece de foc de către niște oameni îmbrăcați în alb. Preoții din templu au vazut în acest semn că Ilie a fost ales să-L slujească pe Dumnezeu.
 
În Vechiul Testament se spune că Sfântul Mare Prooroc Ilie a ajuns la curtea regelui Ahab și l-a avertizat pe acesta că Dumnezeu v-a aduce seceta peste poporul său dacă vor continua să credă în zeul Baal, iar pentru că regele nu a plecat urechea la spusele sfântului, timp de trei ani și jumătate nu a plouat.
 
Ilie s-a ascuns de rege la pârâul Cherit, în Hozeva, unde a fost hrănit de corbi la porunca Lui Dumnezeu. La pârâul Cherit el a trăit într-o peșteră în care acum se află o icoană a sa împreună cu păsările trimise de Dumnezeu să îl hrănească. Corbii îi aduceau de la Templul din Ierusalim pâine și carne, acestea unite simbolizau trupul Domnului.
După ce au trecut anii de secetă, sfântul a spus regelui să aducă o jertfă Lui Dumnezeu pe Muntele Carmel și să i se roage, atunci s-a coborât foc din cer peste, iar oamenii nu l-au mai cinstit pe Baal.
 
În timpul vieții sale, Sfântul Mare Prooroc Ilie, a săvârșit cel mai mare păcat, acela de a-și ucide părinții, îndemnat fiind de diavol. Dar, Domnul l-a iertat și i-a dat sfântului o căruța cu roți de foc ce are înhămați cai albi înaripați, cu care cutreieră cerul și fulgeră şi trăsneşte dracii cu biciul său de foc, astfel pedepsindu-i pentru tot răul pe care i l-au făcut.
 
La noi, de Sfântul Ilie se culeg plante de leac și busuioc în scopuri terapeutice sau pentru a face farmece; nu se mănâncă mere, considerate fructele Sfântului Ilie, ci se duc doar la biserică pentru a fi sfințite; femeile scutură merii și dau de pomană copiilor străini fructele căzute pentru sufletele copiilor morți; se mai organizează praznice pentru pomenirea morților; se retează stupii (adică se recolteză mierea de albine de către apicultori); în unele zone se organizează târguri; iar pe vremuri, în ajunul sărbătorii, fetele de măritat se tăvăleau dezbrăcate în roua căzută pe culturile de cânepă pentru a ști de se vor mărita cu un fecior tânăr și frumos sau cu un om bătrân.
 
Sfântul Mare Prooroc Ilie, considerat în Sibiu a fi mânios, este cel care aduce grindina, ploile torențiale cu tunete și fulgere și incendiile.
Pe 20 iulie, când se sărbătorește acest Sfânt, este și ziua Aviației Române, el fiind ocrotitorul şi patronul aviatorilor.
 
Așadar nu e motiv să vă mai fie teamă când tună și fulgeră, e sfântul cel mânios care îi pedepsește pe diavoli :).

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>