motive_populare_sculptate

Sculptura în lemn

by admin, august 30, 2015

Românilor le-a dat Dumnezeu terenuri pline de codri, de aceea obiectele din lemn erau des întâlnite la străbunii noștri. Orice bărbat știa să facă și să întrețină o parte din ustensilele din gospodărie. Tâmplarii și dulgherii erau cei care făceau lucrările cele mai dificile.

Meșteșugul sculptării lemnului era transmis din generație în generație, de aceea meșterii căpătau nume precum Rotaru, Dulgheru, Dogaru etc.

Lemnul era folosit atât în interiorul cât și în exteriorul casei. Fântâna, gardurile, podețele, ferestrele, grinzile casei, mobilierul și uneori casa în întregime, toate aceastea erau făcute din această materie primă.

Casele din lemn sunt foarte rezistente și călduroase, dar materialele moderne au înlocuit treptat lemnul. În ziua de astăzi realizarea unei construcții din lemn este foarte costisitoare.
Pentru construcția caselor se folosește lemnul de brad și stejar. Obiectele de prin bucătărie, precum lingurile, farfuriile, paharele erau din salcie, tei sau plop, lemn de esență moale, iar pentru mobilier se utiliza fagul, salcâmul, cireșul, nucul, stejarul, prunul etc.

Etapele prin care trece lemnul pentru a ajunge la forma finală sunt: tăierea, cioplire, laminare, curbare și îndoire, șlefuire, finisare și ornamentare.
Sculptorii în lemn își decorează lucrările cu motive inspirate de animale sau de om și cu motive geometrice. Iată câteva dintre motivele ce apar pe obiectele din lemn: rozeta (apare pe porți si pe lăzile de zestre), florile, frunzele de trifoi, crucea, funii împletite, linia îmbinată cu punctul (reprezintă motivul căii rătăcite), coarnele de berbec (simbolul fertilității), soarele (simbolul existenței și al continuității), bradul (este arborele vieții), calul (sculptat la grinzile acoperișului era un susținător al greutății), șarpele (simbolul paznicului), pasărea (pasărea poate prevesti unele pericole, iar în context funerar reprezintă și călătoria sufletului către cer), dinții lupului (simbolizeză unitate), balaurul, sirena (reprezintă puritatea apei) etc.

Bisericile din lemn, deși au toate încăperile specifice unui lăcaș sfânt, au numeroase trăsături ale caselor tradiționale.

Portalurile de la intrarea în aceste biserici sunt pline de simboluri religioase și motive sculptate. Uneori se pot găsi numerose motive crestate pe stâlpi, pe capetele grinzilor și  pe chenarele ce încadrează ferestrele. Două dintre temele ce sunt reprezentate de aceste portale se întâlnesc la biserica de lemn din Brădet, județul Bihor și la biserica Sârbi Susani din Mureș. Sensul temei sculptate pe portalul cu suliți al primei biserici este încă necunoscut. Portalul celeilalte biserici ilustrază calendarul creștin.

În Putna, județul Suceava se afla cea mai veche biserică din lemn, care este datată la începutul secolului al XV-lea.

La noi în țară există aproximativ 1440  biserici construite din lemn, cele mai numeroase sunt în Transilvania și Banat, iar trei dintre ele au fost duse la Muzeul Satului din București.

Tradiția a fost transmisă prin intermediul acestor motive sculptate pe orice obiect.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>