DSCF3402

Schitul Iezer

by admin, aprilie 21, 2015

Schitul Sfantului Antonie de la Iezerul Valcea se afla la vreo 13 km de la soseaua Ramnicu-Valcea-Olanesti, la o distanta de aproximativ 5 km de satul Cheia.
Asezamantul monahal este una dintre cele mai izolate sihastrii din nordul Olteniei si sta in stransa legatura cu viata Sfantului Antonie, care a sihastrit in aceasta zona intr-o pestera ascunsa.

Sfantul schimonah Antonie de la Iezeru a trait in primele decenii ale secolului al XVIII-lea. Acesta a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in iunie 1992 si este sarbatorit in fiecare an pe 23 noiembrie. Moastele Cuviosului Antonie sunt pastrate in paraclisul cel nou al schitului, in stanga bisericii, in corpul de chilii.

Aici era un schit mai vechi de lemn care a fost atestat documentar inca din anii 1495-1501, in vremea lui Radu cel Mare, care a acordat schitului unele venituri. Mircea Ciobanul si Doamna Chiajna, sotia sa, au ctitorit schitul actual intre anii 1552-1553. Lucrarile insa au fost finalizate dupa moartea ctitorului in anii 1567-1568.

Schitul a fost recladit de Episcopul Ilarion si de schimonahul Antonie in anul 1714, dupa cum spune si inscriptia de pe peretele bisericii. Pentru refacerea schitului, Cuviosul Antonie a donat toate economiile sale si a muncit pentru zidirea chiliilor.

Viata monahala a fost dusa de calugari pana in anul 1946, iar intre anii 1946-1960, schitul a fost ocupat de maici. Acestea au parasit schitul in urma decretului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej si au revenit dupa evenimentele din 1989.

Sfantul Cuvios Antonie a venit in Tara Romaneasca in anul 1648 si s-a stabilit in Ramnicu Valcea unde s-a ocupat de comert. La varsta de 64 de ani, s-a hotarat sa aleaga calea monahala. Dorindu-si o viata de pustnic, Cuviosul Antonie a gasit o pestera in munte unde a petrecut cateva zile in rugaciune. In acest timp i-a aparut un inger care l-a indemnat sa sape o biserica in stanca. Cuviosul Antonie a ascultat indemnul si a daltuit o bisericuta in stanca sfanta, la aproximativ 600 de metri spre rasarit de schitul Iezer, intr-o poienita ascunsa de padurea ce acoperea muntele. Tot aici a construit si chilia in piatra stancii, iar apoi, si-a gasit odihna vesnica la 23 noiembrie, avand varsta de 92 de ani.

Ca si la schitul Pahomie, aici veti gasi peisaje de vis si multa liniste. Vazand pozele, imi aduc aminte de sentimentele frumoase pe care le-am trait acolo, de linistea si pacea pe care am simtit-o si de senzatia ca in astfel de locuri Dumnezeu e mai aproape de noi… Va recomand sa mergeti la schitul Iezer si sunt sigura ca veti pleca de acolo cel putin la fel de bucurosi ca si mine! :)

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>