DSCF3358

Schitul Pahomie

by admin, februarie 2, 2015

Aflat la vreo 30 de kilometri de orasul Ramnicu Valcea, schitul Pahomie se ascunde in padurile dese pe la poalele Muntelui Buila, in localitatea Baile Olanesti (comuna Barbatesti).

La schit se ajunge mergand pe drumul national 64A, pana in localitatea Baile Olanesti. Se trece prin Pausesti-Maglasi, apoi virand la stanga, se merge spre satul Cheia. De aici, se continua pe un drum forestier destul de bun pana la apa numita „Izvorul Frumos”.

Din pisania actuala a schitului reiese ca intemeietorii sunt monahul Pahomie si Sava Haiducul. O alta pisanie arata ca monahul Pahomie era de fapt marele ban Barbu Craiovescu, ctitorul Manastirii Bistrita daramata de tunul lui Mihnea cel Rau in anul 1509. Acesta a zidit schitul ca amintire a faptului ca si-a gasit salvarea la „Izvorul Frumos” spre a scapa de urgia lui Mihnea. Alaturi de el se afla si capitanul de oaste, Sava, devenit Sava Haiducul datorita incursiunilor prin localitatile invecinate pentru procurarea hranei.

Biserica poarta hramul Sfantului Prooroc Ilie si are forma de nava, fiind formata numai din altar si naos.

Intrand in incinta schitului, am descoperit un peisaj divin: bisericuta mica si alba, era acoperita de stanca si imbracata intr-o iedera deasa; pe trepte se aflau flori de muscata; soarele, iarba si florile din curte completau privelistea superba. Langa bisericuta erau cateva bancute puse special pentru contemplarea acestui peisaj fascinant. M-am asezat si eu pe o bancuta, coplesita de frumusetea locului si de linistea de acolo… Aici aveam impresia ca timpul se scurge altfel… Frumusetea acestui loc a fost completata de blandetea si caldura cu care ne-a intampinat unul din calugarii de acolo. Acesta ne-a povestit cate ceva despre schit si ne-a dat cateva sfaturi utile.

Daca pentru noi era zi de plimbare, calugarii erau fiecare la treaba lor respectand regulile si programul (unul dintre ei isi spala hainele; un alt calugar repara un acoperis). O alta regula acolo era respectarea locasului de cult printr-o tinuta decenta. Pentru a se asigura de acest lucru, calugarii dadeau la intrare halate lungi spre a fi purtate doar in interiorul bisericii.

Desi au trecut cam doi ani de la vizitarea schitului, inca imi amintesc de sentimentele frumoase pe care le-am simtit si de faptul ca am plecat de acolo cu bateriile incarcate si cu forte proaspete. Va recomand cu caldura acest loc superb care poate aduce liniste si pace in viata fiecarui om!

« 1 de 2 »

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>