IMG_4392

Satul Peștera – loc cu pace și liniște

by admin, mai 26, 2016

Satul Peștera face parte din Parcul Natural Piatra Craiului si este un alt colț de rai aflat la poalele munților Piatra Craiului, la o altitudine de aproximativ 1000 de metri. Tot de aici, se poate admira și fața vestică a munților Bucegi.

La intrare în sat se află o statuie, statuia lui Ghicuță, pe care sunt inscripționate următoarele cuvinte:

”Tu, Ghicuță, urci Vlădușca/Până-n pietrele lui Crai/Să-mi faci brânza cea mai bună/ Dar în coji de brad s-o dai”.

Aceste cuvinte sunt desprinse din ”Legenda Branului” și stau la baza formării satului Peștera, Ghicuță fiind însărcinat să întemeieze un sat la poalele Pietrei Craiului.

Satul Peștera se află la aproximativ 180 de km de București, iar drumul până în sat este foarte bun. Venind dinspre Zărnești, pe DN 73/E574, în dreptul localității Moeciu de jos, se face dreapta (există un indicator aici care îndrumă spre sat), iar apoi mai sunt aproximativ 7 km de mers pe DJ 112G. Pe drum, se pot admira castelul Bran și cetatea Râșnov.

Destinația este perfectă pentru cei care vor să se relaxeze și să admire frumusețile naturale! Liniștea, aerul curat de munte și peisajele oferite de lanțul de munți și de dealurile verzi cu floricele, ne-au făcut experiența de neuitat! Pur și simplu nu vroiam să mai plecăm…:)

Pe măsură ce urcam spre pensiunea unde ne-am cazat, eram uimiți de frumusețea locului! Am fost cazați la intrare în sat, la pensiunea Casa Tăbăcaru, iar drumul până aici este șerpuit pe alocuri și asfaltat. Trebuia să menționez pensiunea pentru că aici am întâlnit oameni prietenoși, foarte primitori, condițiile de cazare foarte bune, iar mâncarea absolut delicioasă (am aflat și câteva secrete culinare pe care sigur le vom folosi J). Am avut micul dejun inclus la pensiune și a fost destul de diversificat. Mâncarea nu are cum să nu fie delicioasă având în vedere că ingredientele, în mare parte, provin de la săteni care au astfel posibilitatea să obțină niște venituri.

Peisajul de la pensiune era răvășitor la fel ca în tot satul! După fiecare mică drumeție, ne odihneam în leagănul din curtea pensiunii și admiram munții și văile! Dacă închideți ochii și lasați imaginația să zboare, cred că puteți simți deja relaxarea și liniștea din acel loc… :)

Numele satului duce cu gândul la existența unei peșteri, iar acest lucru este chiar real. Un obiectiv foarte important din sat este Peștera Liliecilor la care se poate ajunge destul de ușor pe un drum fără prea mari denivelări. Peștera este situată în pantă, într-o stâncă mare și calcaroasă, nu este foarte mare, dar din păcate nu am avut timp să o parcurgem. Nu am văzut lilieci, însă am observat diverse orificii în care se puteau ascunde. Aici se găsesc colonii mari de lilieci și anumite specii rare, acesta fiind și motivul pentru care peștera nu a fost amenajată în scop turistic. Speologii susțin că includerea ei în circuitul turistic,  ar pune în pericol habitatul liliecilor. Peștera mai este cunoscută sub numele de Peștera Mare sau Peștera Bădichii.

Din sat puteți să faceți diverse drumeții, de exemplu puteți merge în munții Piatra Craiului și puteți aborda diverse trasee turistice care duc spre Cabana Curmătura, Refugiul Grind sau Cabana Brusturet. De asemenea, puteți urma trasee și în munții Bucegi.

Noi am vrut să ne odihnim, relaxăm după o perioadă cu multă muncă și am făcut drumeții prin sat urmând orice ulicioară sau potecă. Am descoperit astfel peisaje de vis, am respirat aer curat de munte și ne-am împrietenit cu oamenii din sat. Am încercat să ajungem în satul Șirnea care a fost declarat ca fiind primul sat turistic din România, am ajuns la porțiunea de drum care cobora spre sat, însă era prea cald și ne-am întors spre locul de cazare. În drum spre Șirnea, am cerut indicații de la o doamnă din sat care ne-a vorbit foarte frumos și ne-a spus că zona mai este numită și mica Elveție. În drum spre Peștera Liliecilor am întâlnit un alt domn (venise cu vacile la păscut) care ne-a dat adevărate lecții de istorie, ne-a uimit prin vocabular, ne-a enumerat o sumedenie de obiective turistice de prin zonă și nu numai, dar ne-a oferit și câteva sfaturi, exemple de experiențe trăite de dânsul. Pentru mine este foarte important să cunosc astfel de oameni care, deși umili, simpli prin port și înfățișare, sunt foarte întelepți, inteligenți și puternici prin depășirea unor experiențe grele din viața lor și cababili să rămână optimiști și încrezători în Dumnezeu.

Satul Peștera nu era invadat de turiști (poate nu era sezonul?!?), nu era plin de fum de grătare, ci era învăluit în pace și liniște auzindu-se din loc în loc sunetul tălăngilor atârnate la gâtul văcuțelor care pășteau în libertate pe pajiști.

Ar mai fi mult de povestit, de încercat să exprimăm ce am simțit în scurta vacanță petrecută aici, însă pozele pot exprima mai bine frumusețea locului! :)

Un alt loc magic este satul Măgura despre care am vorbit aici și cu siguranță vom ajunge și în satul Șirnea.

« 1 de 2 »

1 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>