20160402_172450

Satul Măgura – un colț de rai

by admin, aprilie 5, 2016

Weekendul care a trecut ne-a adus o mare bucurie deoarece am descoperit un alt loc minunat, superb și oameni frumoși. Sâmbătă, am plecat din București pe la ora 6:30 dimineața și am ajuns în satul Măgura în jurul orei 10:00.

Am mers pe autostrada București-Ploiești, am trecut prin Câmpina, Râșnov, Zărnești, apoi a urmat Valea Prăpăstiilor și într-un final destinația noastră, satul Măgura. Între Prăpăstii și satul Măgura, drumul este șerpuit, neasfaltat, fără gropi prea mari și destul de îngust, însă am avut noroc și nu au fost probleme.

Urcând pe acel drum de țară, ne-am dat seama că efortul nostru nu a fost în zadar! Zona este absolut superbă, cu peisaje minunate, pe care le puteți admira în pozele din galerie. Satul Măgura se află la o altitudine de aproximativ 1000 m altitudine (în unele locuri chiar 1100 m) și este înconjurat, la fel ca satul Șirnea, de munții Piatra Craiului și munții Bucegi.

Fiind treziți destul de devreme, eram un pic buimaci, obosiți de pe drum, însă la pensiune ne așteptau prietenii noștri cu planul deja făcut pentru un mic traseu în munții Piatra Craiului. Așadar, am pornit pe traseul: sat Măgura – Curmătura – Prăpăstiile Zărneștiului – sat Măgura.

La cabana Curmătura (1470 m) se poate merge pe două trasee cu marcaj de culoare galbenă, și respectiv culoare albastră. Noi am urmat marcajul galben care pornește de la Fântâna lui Botorog (820 m) și care este estimat la 2h – 2h și jumătate (noi am făcut mai mult). Traseul a fost destul de usor, bine marcat și cu multe panouri informative care ne-au ajutat să aflăm lucruri noi.

După o porțiune de urcuș, am luat o pauză bine meritată într-o poieniță plină cu floricele de culoare mov numite brândușe de primăvară (poienița era atât de plină de floricele încât nu știam unde să pun piciorul ca să nu le calc :) ). Din această poieniță am urmat indicatorul spre cabana Curmătura și am ajuns într-o porțiune cu zăpadă. Deci, dacă mergeți pe traseu în perioada asta, este indicat să aveți o geacă mai groasă și bocanci. Pe traseu am mai întâlnit și alte flori care apar pe panourile informative, cum ar fi Floarea Paștelui, Brebenelul și Crinul de pădure (slavă Domnului că nu ne-am întâlnit și cu ursul și că a fost de ajuns să îl admirăm în poze! :) ))). Păsările din pădure (ciocârlia de pădure, muscarul gulerat, muscarul mic și sfrânciocul roșiatic) și-au făcut și ele datoria și ne-au înfrumusețat călătoria cu cântecele lor vesele și frumoase.

Am ajuns într-un final la cabana Curmătura. Eram destul de înfometați deoarece nu ne-am luat mari provizii pentru drum. Ne-am gândit că nu ar trebui să dureze prea mult traseul și că nu are rost să cărăm prea mult bagaj. La Curmătura, am găsit peisaje superbe și mulți turiști. Ne speriasem un pic, ne gândeam că va dura prea mult până vom putea comanda, dar oamenii de acolo s-au mișcat foarte bine și a fost totul în regulă. În meniu sunt câteva opțiuni delicioase, iar la final se putea comanda și desert, plăcintă cu mere.

După un scurt timp de relaxare, am pornit spre locul de cazare. Am plecat de la cabana Curmătura, am luat-o prin Poiana Zănoaga urmând marcajul albastru. Apoi, am ajuns în Prăpăstiile Zărneștiului care alcătuiesc un defileu cu o lungime de aproximativ 4 km. Cheile sunt spectaculoase, iar pereții lor serversc drept trasee pentru alpiniști. Lângă acestea găsim panouri informative foarte utile celor care practică escalada.

Ca să ajungem mai repede în satul Măgura, am tăiat un pic drumul neștiind exact traseul, însă a fost frumos deoarece am descoperit zone cu peisaje care ne-au tăiat răsuflarea.

Nu am putut servi cina la pensiunea unde am fost cazați și a trebuit să facem rezervare la o altă pensiune din sat aflată la aproximativ 20 de minute de mers. Astfel, am făcut și  câteva plimbări prin sat. Gazdele de aici au fost foarte prietenoase, servirea impecabilă, iar mâncarea foarte gustoasă.

În satul Măgura domnește liniștea, am văzut câțiva turiști cazați prin alte pensiuni, însă fără a tulbura pacea de aici. Probabil nu sunt foarte multe pensiuni sau case de vacanță, ori zona nu e foarte cunoscută. Experiența trăită a fost foarte frumoasă din toate punctele de vedere și cu siguranță vom mai ajunge aici. Peisajele de pe traseu și de prin sat ne-au rămas în suflet! :)

« 1 de 3 »

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>