Sat Fundata

Satul Fundata – un alt colț de rai

by admin, octombrie 27, 2016

Anul trecut, tot prin toamnă, am ajuns în satul Fundata ce face parte din comuna cu același nume și am petrecut un weekend magic în care pur și simplu ne-am relaxat departe de aglomerația urbană.

Comuna Fundata a fost permanent locuită  și reprezintă cea mai înaltă localitate montană din România fiind situată la aproximativ 1360 m altitudine. Aceasta se află la aproximativ 40 de km de municipiul Brașov, la mijlocul distanței dintre Bran și Rucăr. Noi am venit dinspre București, iar drumul l-am parcurs în aproximativ 3 ore urmând traseul: București – Ploiești – Predeal – Pârâul Rece – Râșnov – Fundata.

Comuna Fundata este situată între Parcul Național Bucegi și Parcul Național Piatra Craiului și este formată din satele Fundata, Șirnea și Fundățica. În aceste sate, se respiră aerul cel mai curat, acest lucru fiind demonstrat de stația de măsurare a aerului amplasată în zonă. Satul Șirnea este primul sat declarat turistic din România și se află pe lista noastră cu locuri de vizitat mai ales că, recent, s-a anunțat că drumul până în sat a fost reparat (mai multe informații aici).

În satul Fundata, peisajul este format din fânețe, pajiști și păduri, iar oamenii de aici se ocupă cu creșterea animalelor și agroturism. Locuitorii sunt primitori, îsi păstrează vii tradițiile și arhitectura caselor, iar mâncarea este bună și sănătoasă.

Pe lângă peisaj și oameni ospitalieri, vă puteți bucura vizitând diferite obiective turistice aflate în apropriere, cum ar fi: Parcul Național Piatra Craiului – trasee în Piatra Craiului, Prăpăstiile Zărneștilor, Cheile Moieciului, Cheile Grădiștei, Cheile și Peștera Dâmbovicioara, etc.

În comuna Fundata mai găsim și alte obiective turistice: biserica ortodoxă veche din Fundata cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” (1830), biserica ortodoxă nouă din Fundata cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” și ”Sf. Ierarh Nicolae” (1939-1943), monumentul dedicat primului ofițer român căzut la datorie în Primul Război Mondial, locotenent-colonelul Ghe. Poenaru-Bordea (Fundata – Giuvala, 14/15 august 1916), Muzeul etnografic ”Nicolae Frunteș” din Șirnea, etc.

Pentru mine, cea mai mare atracție în astfel de locuri, rămâne peisajul, și recunosc că de când locuiesc în București, am ajuns să îmi doresc constant să evadez din atmosfera urbană în locuri izolate unde să domnească liniștea și să mă bucur de aer curat. Asemenea locuri vin ca o vindecare pentru sufletul meu și mă ajută să îmi reîncarc bateriile pentru perioada următoare. Sper din tot sufletul ca asemenea locuri să rămână exact așa cum sunt pentru cât mai mulți ani astfel încât multe generații să se poată bucura de ele.

În fotografiile din galerie, puteți observa cum a fost acest peisaj transformat în culori de toamnă ce îndeamnă la plimbare și relaxare, iar asta am făcut și noi: ne-am plimbat și iar ne-am plimbat prin sat… :)

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>