DSCF0831

Salina Turda – paradis subteran

by admin, martie 11, 2016

Salina Turda este situată în zona Durgău-Valea Sărată și este un adevărat paradis subteran! Când am ajuns noi în vizită (2015), am găsit salina într-o stare foarte bună fiind recent renovată și modernizată. Interiorul e impresionant, oamenii pot desfășura aici diferite activități de relaxare, sport și pot petrece timp frumos alături de copii aici fiind suficiente spații de joacă pentru ei.

Deși a fost una dintre cele mai importante saline din Transilvania, după 1840 a început să decadă, locul ei fiind treptat ocupat de salina Ocna Mureș. Aceasta devenise chiar rezervă pentru salina Ocna Mureș. Productivitatea scăzută a continuat declinul salinei Turda, iar în anul 1932 a fost închisă exploatarea, deși după primul război mondial, exploatarea sării devenise monopol de stat.

A fost dată uitării până în timpul celui de-al doilea război mondial când a fost folosită de populație ca adăpost antiaerian. Între anii 1950 și 1992, a fost deschisă pentru public ca obiectiv turistic, iar primii 500m ai galeriei Franz Josef au fost utilizați ca depozit de brânzeturi.

În anul 2008, salina Turda intră într-un amplu proces de renovare și modernizare, iar în anul 2010 a fost redată circuitului turistic. Lucrările miniere, uneltele și utilajele folosite în exploatare au fost conservate cu multă grijă, dorindu-se ca salina să devină un obiectiv turistic european sau chiar mondial. Aici, puteți admira unelte precum: cramponul de linie ferată, cuie lucrate manual, cârlig pentru agățarea uneltelor, lampă electrică, moletă (scripete), șpilț pentru detașarea blocurilor de sare, șfredel de sare și multe altele.

Salina Turda a devenit un important obiectiv turistic care pune la dispoziția turiștilor un ansamblu de mine special amenajate și despre care vom încerca să spunem câteva cuvinte în cele ce urmează.

Înainte de modernizarea salinei, accesul se făcea prin galeria de transport Franz Josef care a fost săpată între anii 1853-1871. Galeria Franz Josef  este o galerie orizontală și prezintă pe peretele stâng  picheți.

La nivelul galeriei de transport găsim balcoane săpate în sare prin care se poate vizita Mina Iosif sau Sala Ecourilor care are o formă conică cu adâncimea de 87m și diametrul la bază de 67m.

În Sala Crivacului găsim un ”crivac” sau ”gepel” care acționat de cai, servea la transportul pe verticală a sării exploatată din mina Rudolf. Crivacul a fost construit în anul 1881, anul fiind inscripționat pe axul mașinii. Sarea era transportată de la nivelul vetrei din mina Sala Crivacului până la nivelul galeriei de transport prin intermediul puțului de extracție din camera vecină. Sala puțului de extracție păstrează puțul prin care era transportată sarea.

Sala de Apel include Altarul și Scara Bogaților. Altarul este sculptat în sare, se află în peretele estic al sălii de Apel și reprezintă locul în care tăietorii de sare se rugau dobândind sperață și credință pentru vremurile viitoare mai bune. Scara Bogaților se află în mijlocul sălii de apel și reprezintă calea de acces către minele Terezia și Rudolf înaintea finalizării galeriei de transport. Pe pereți sunt vizibile dâre ce mărturisesc munca istovitoare a tăietorilor de sare.

Mina Rudolf este ultimul loc în care a fost exploatată sarea în salina Turda și are o adâncime de 42m, o lungime de 80m și lățime de 50m.  Accesul spre vatra minei se face prin cele 172 de trepte sau cu ajutorul  liftului panoramic care oferă turiștilor o imagine de ansamblu asupra minei Rudolf. Sunt 13 ”etaje”  de coborât, iar la fiecare pod de odihnă se poate vedea  în perete anul în care a fost exploatat nivelul respectiv.

Mina Terezia are formă conică și prezintă goluri subterane de dimensiuni impresionante care au rezultat în urma exploatării sării în mine cu formă de clopot. Aceste goluri au 90m înălțime și 87m diametru. Uriașul clopot are un decor impresionant format dintr-o cascadă de sare, un lac subteran și stalactite, iar adâncimea de la gura puțurilor până la baza minei ajunge la 112m. Lacul subteran are între 0,5 și 8 m adâncime, iar în centrul lui s-a format o insulă din sare reziduală depozitată în anul 1880. În același an a fost sistată și exploatarea sării în această cameră.

Mina Anton este o cameră izolată, fără galerii de legătură, exploatarea fiind oprită în anul 1862 deoarece sarea extrasă avea un conținut ridicat de argilă.

Salina Turda oferă condiții optime pentru tratarea diferitelor afecțiuni:  temperatura constantă între 11-12 gr C permite adaptarea și aclimatizarea organismului, umiditatea din salină are efecte benefice asupra căilor respiratorii, iar prezența aerosolilor de sare sub formă de particule solide. Acestea sunt câteva dintre condițiile specifice benefice oferite de acest loc.

Aici se pot trata diferite boli, cum ar fi: rinită alergică, rinosinuzită cronică, polipi, infecții respiratorii (pneumonii, faringite, etc), diferite forme de astm bronșic, dermatite atopice, etc.

Pentru a obține rezultate în tratarea anumitor boli, trebuie să fie urmată o cură care în mod normal este recomandată de medic. Sunt recomandate procedurile de speleoterapie în intervalul orar 9-14 pe o durată de 14-18 zile (7-10 zile la copii), dar cu particularități pentru fiecare pacient. Efectele unei cure de speleoterapie persistă aproximativ 2-3 luni de la încheierea acesteia, de aceea se recomandă efectuarea a două cure pe an.

Salina Turda deține săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport (fotbal, handbal, tenis de câmp, ping-pong, golf), spații de joacă pentru cei mici, un mic parc aventura pentru cei mai măricei, bănci, leagăne și o ”roată panoramică” de unde se pot admira stalactitele din sare. La 120m în subteran, turiștii se pot bucura și de un lac subteran pe care se pot efectua plimbări cu barca.

Noi am intrat chiar prin vechea intrare care are forma unui tunel lung, friguros cu pereții îmbrăcați în sare în care sunt sculptate diferite forme. Odată ajunși în inima salinei, am rămas absolut impresionați de acest loc minunat pe care vi-l recomandăm, mai ales că acum este într-o stare foarte bună!

Tot în Turda, mai puteți vizita și mormântul lui Mihai Viteazu despre care am vorbit în articolul: http://romania-fascinanta.ro/manastirea-mihai-voda/

« 1 de 2 »

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>