IMG_1385

Salina Praid – loc pentru distracție și tratament

by admin, ianuarie 24, 2016

Salina Praid este situată la aproximativ 10 km de stațiunea Sovata , pe meleagul  ”Ținutului Secuiesc”, în județul Harghita. La Praid se află unul din cele mai mari zăcăminte de sare gemă din Europa. Depozitul de sare are o adâncime de 2,7 km și o formă ușor eliptică având diametrele de 1,2 km x 1,4 km.

În 1762, a fost deschisă mina Iosif (ocna sub formă de clopot) sub conducerea inginerului austriac Johann Frendl. Sarea a fost legată în piei de bivoli și extrasă cu ajutorul crivacului acționat cu patru perechi de cai.  În 1787, Salina Praid a trecut în proprietatea trezoreriei din Viena și astfel a început extragerea sistematică a sării.

Din ocna clopot a minei Iosif, s-au deschis două camerele laterale tot sub formă de clopot, Karoly și Ferdinand. În anii următori s-a deschis mina Paralela (lângă mina Iosif) cu formă trapezoidală și galeria Elisabeta.

După primul război mondial, administrația română a decis restructurarea tehnicilor de minerit din Transilvania și Maramureș. Astfel, în 1945, a fost introdusă metoda de exploatare prin explozie. În 1947, s-a deschis o altă mină, mina Gheorghe Doja în care s-au descoperit efectele curative ale salinei Praid. În această perioadă, sarea era transportată prin puțul Gheorghe Doja și pe calea ferată îngustă . Mai târziu, transportul era efectuat cu ajutorul unor autobasculante de aproximativ 16 tone.

În anul 1980, în salina Praid s-a amenajat o baza de tratament și vizitare la o adâncime de 120 de metri de la suprafață. Extragerea sării a dus la formarea unor goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salină cu temperaturi relative constante (14-16 grade Celsius), umiditate scăzută (66-70%) și presiune atmosferică mai mare decât la suprafață. Aerul este puternic ionizat și este benefic pentru tratarea diverselor afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, bronșitele sau diferite alergii. Tratamentul de speleoterapie și climatoteriapie constă de fapt în inhalarea aerului din mină pe o perioadă de 18 zile (cel puțin 4 ore pe zi). Acesta poate fi făcut de persoane cu vârsta cuprinsă între 2-60 de ani, sub supravegherea unui personal medical care poate recomanda programe de respirație și de gimnastică. Aceste programe pot fi adaptate în funcție de boala și rezistența fizică a fiecărui bolnav în parte.

Contraindicații la tratamentul subteran în salina Praid: tuberculoză, boli respiratorii acute, tensiune mare, sarcină,  boala sistemului nervos manifestată prin leșin și amețeli, claustrofobie, dar și afecțiuni ale sistemului locomotoric. Cel mai indicat ar fi să întrebați medicul de familie legat de urmarea unui tratament în salina Praid.

Transportul până la baza de tratament din salina Praid se realizează cu autobuzele salinei pe o distanță de 1250 m, iar accesul în micul orășel subteran se face coborând 300 de trepte abrupte.

Nivelul destinat turiștilor e absolut impresionant! Se întinde pe o suprafață de aproximativ 1,3 km și pune la dispoziție turiștilor baze de tratament, cafenele, toalete, biliard, mese de ping pong, biblioteca, spații de joaca amenajate pentru copii (loc de joacă pentru cei mici, un parc aventura pentru cei mai măricei), leagăne, bănci, mese cu scaune (există câte o priză în apropiere), bibliotecă, internet wireless, cinema 3D  și chiar și o capelă (1993) în care se țin slujbe pentru ortodocși, catolici și reformați.

Aici mai găsim un muzeu bogat în unelte folosite în exploatarea și transportul sării, cristale de sare și obiecte de artă populară. De asemenea,  turiștii se pot bucura de mici expoziții artistice organizate cu ocazia taberelor de creație.

Pe traseul de ieșire din baza de agrement, există o zonă de vizitare, Panorama Belvedere ”Mina Iosif”, o cramă și un restaurant propriu.

Am vizitat anul trecut salina Praid și am fost extrem de încântați. Am stat acolo câteva ore în care ne-am plimbat, ne-am jucat și ne-am relaxat complet! Vă recomandăm cu drag salina, iar noi cu siguranță spunem că ne vom întoarce în acest loc minunat! :)

Aici veți găsi informații despre o altă salină frumoasă din țara noastră: http://romania-fascinanta.ro/vizita-scurta-la-salina-ocnele-mari/

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>