Razboaiele daco-romane

by admin, februarie 19, 2015

Desi istoria confruntarilor intre daci romani dateaza inca de pe vremea lui Burebista, cea mai importanta perioada a inceput in anul 85 si a durat aproximativ 20 de ani.

Bun conducator, regele Decebal, a fost considerat multa vreme un temut adversar pentru armata romana. In anul 85, anticipand o perioada mai grea in armata romana, trece la sud de Dunare si invinge armata romana condusa de guvernatorul Moesiei, Oppius Sabinus. In aceeasi perioada, armata romana ce inaintase pe valea Oltului este si ea inabusita. Totusi, ultimul contra atac, le aduce victoria romanilor la Tapae. Dupa infrangere, regele Decebal ii solicita pacea imparatului Domitian. Acesta din urma nu numai ca-i acorda pace, dar ii si ofera lui Decebal numeroase avantaje: arme, masini de razboi, mesteri pentru constructii militare.

In anul 101, trupe conduse de Traian trec Dunarea prin Banat, ajungand la Tapae unde castiga dupa o lupta apriga. Desi doreau sa cucereasca Sarmisegetuza imediat, iarna le-a dat batai de cap, astfel ca romanii au fost nevoiti sa se stabilizeze. Considerand ca este un moment favorabil contra atacului, Decebal ataca trupele romane pe frontul de la Dobrogea, dar, datorita noilor trupe venite in ajutorul lui Traian, dacii sunt complet respinsi. In primavara anului 102 trupele romane ajung la portile Sarmisegetuzei.

Decebal obtine si de aceasta data pacea cu Traian, insa termenii acesteia nu mai sunt la fel de favorabili. Statul dac pierdea foarta multa putere, iar regele sau trebuia sa fie un aliat pentru interesele Romei.

Dupa 3 ani de pace, razboiul izbucneste din nou, de aceasta data fara posibilitatea de compromis. Traian ataca Dacia pe doua frontului: pe Valea Oltului si in Banat (trec Dunarea la Drobeta pe podul de piatra construit de Apollodor din Damasc). Poporul dac s-a impartit in doua tabere: cei care au recunoscut inca de la inceput autoritatea Romei, si cei care au luptat cu toate puterile. Cu toata opozitia taberei din urma, romanii ajung in fata Sarmisegetusei, trecand prin fortificatiile din Muntii Orastiei. Vazundu-se inconjurati, locuitorii cetatii dau foc acesteia, in cele din urma capitala cazand si ea in mainile romanilor.

In timpul acesta, Decebal s-a retras in munti. Simtind ca a pierdut aceasta lupta, Decebal hotaraste sa se sinucida cu propria sabie. Dupa gasirea acestuia in munti, ostasii romani iau mana sa dreapta si capul, si le predau lui Traian. In august 106, Dacia a devenit provincie imperiala.

In locul unde s-au dat luptele din Dobrogea exista astazi un monument, monumentul Tropaeum Traiani – Adamclisi – ridicat in anul 109.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>