martisor

Primavara incepe cu martisoare…

by admin, februarie 28, 2015

In fiecare an romanii sarbatoresc unic venirea primaverii daruind martisoare persoanelor dragi. Martisorul este un simbol al primaverii, al revenirii la viata si il daruim celor dragi ca sa le aduca fericire si noroc.

Sa vedem totusi de unde a pornit obiceiul „purtatul martisorului” si ce semnificatie are…

La inceput, martisorul era simbolizat de o moneda de aur sau argint. La aceasta se atasa o sfoara din doua fire rasucite, un fir rosu si unu alb. Sfoara semnifica lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii si era purtata de persoanele sensibile, copii si fete tinere.

Mai tarziu a aparut sub forma unor pietre de rau care erau vopsite cu rosu si alb si insirate pe o ata.

Acum, banutul purtator de noroc aproape a disparut, iar martisoarele au ajuns la nivel de creatie fiind confectionate din aproapte orice.

Legenda martisorului…
Odata soarele a coborat intr-un sat, la hora, luand chipul unui fecior. Un zmeu l-a pandit si l-a rapit, inchizandu-l intr-o temnita. Fara soare, oamenii s-au intristat, pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau, iar copii si-au pierdut veselia. Nimeni nu indraznea sa se lupte cu zmeul pentru a elibera soarele. Dar intr-o zi, un tanar voinic s-a hotarat sa salveze soarele si a pornit la drum. Drumul pana la castelul zmeului a fost anevoios si a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. Intr-un final, l-a gasit pe zmeu si s-a luptat cu acesta zile intregi pana cand l-a doborat.
Ranit si slabit de puteri, tanarul voinic a eliberat soarele care s-a ridicat pe cer aducand bucurie in intreaga lume. Insa viteazul tanar nu a apucat sa se bucure de primavara. Sangele din rani i s-a scurs in zapada, topind-o si lasand sa rasara floricele albe. Aceste floricele numite ghiocei vesteau venirea primaverii. De atunci, tinerii impleteau doi ciucurasi (unul alb si unul rosu) si le ofereau fetelor sau celor apropiati. Rosul simbolizeaza dragostea pentru tot ce e frumos, amintind si de sangele voinicului, iar albul inseamna sanatate si puritatea ghiocelului.

Traditia spune ca martisorul trebuie purtat pana cand infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau o ramura de visin. In alte regiuni, martisorul se poarta de zilele Babelor sau pana la Florii, iar apoi se agata de crengile unui copac. Daca acel pom va rodi atunci acel om va avea noroc.

Pentru ca maine este 1 Martie, mama s-a pregatit serios si a crosetat floricele, cirese si palarioare vesele pe care le puteti admira in pozele de mai jos. Va dorim sa aveti parte de o primavara frumoasa si plina de bucurii! :)

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>