IMG_4293

Palatul Mogoșoaia

by admin, mai 13, 2016

Palatul Mogoșoia este o adevărată capodoperă ce încoronează arta Țării Românești din secolul al XVII-lea și este locul perfect pentru o escapadă de weekend!

Palatul Mogoșoaia se află în comuna cu același nume, județul Ilfov, la aproximativ 15 kilometri de centrul capitalei. La palat, se poate ajunge cu mașina personală sau cu transportul în comun. Se poate merge până la Parc Bazilescu (M4) cu metroul, iar de aici cu autobuzul 460 sau diverse microbuze care trec destul de frecvent spre palat.

Constantin Brâncoveanu a construit la început o biserică ce poartă hramul Sfântului Gheorghe. Biserica zidită din cărămidă, a fost terminată la data de 20 septembrie 1688, are formă de navă și păstrează în interior, pe peretele pronaosului, tabloul domnitorului împreună cu cei patru fii ai săi. Împodobirea bisericii a fost realizată mai târziu, în anul 1705, de către o echipă de zugravi care au executat frescele bisericii mari a Mănăstirii Horezu. La o lună de la sfințirea bisericii (octombrie 1688), Constantin Brâncoveanu a devenit domn al Țării Românești, după moartea lui Șerban Cantacuzino și, astfel, a apărut necesitatea unei reședințe care să fie demnă de rangul său.

Constantin Brâncoveanu a înălțat palatul în anul 1702, pe malul stâng al râului Colentina, pentru cel de-al doilea fiu al său, Ștefan. Palatul Mogoșoaia îmbină elementele decorative muntenești cu cele bizantine și de renaștere italiană. A fost finalizat la începutul secolului XVIII, pe un teren ce a aparținut soției boierului Mogoș de la care vine și numele domeniului. Inaugurarea palatului a avut loc la data de 20 septembrie, ca și biserica, dar la paisprezece ani distanță.

La subsol, palatul dispune de o pivniță înaltă și mare ca lungime (16,05 x 14,10 m) ce este împărțită în patru încăperi de către un pilon solid. La parterul palatului erau opt camere modeste și spații auxiliare destinate slujitorilor, iar la etaj se aflau camerele domnitorului și ale familiei sale, precum și saloanele oficiale pentru primirea oaspeților importanți. La etaj, se afla cel mai rafinat element arhitectural al palatului: splendida loggie de pe fațada dinspre lac care a fost inspirată după modelele venețiene.

Arhitectura este simplă, dar foarte plăcută predominând cărămida și decorațiunile florale sau vegetale. Pe partea dinspre lac, se află o grădină în stil italian cu gard viu de forma unui mic labirint, iar treptele care duc spre apă sunt păzite de doi lei din piatră. Multitudinea florilor de prin imprejurimile palatului si iarba verde, dau loculului și mai multă frumusețe și îndeamnă la contemplare și relaxare.

La intrare în curte, pe partea dreaptă, se află o clădire cu opt coloane și acoperiș piramidal. Este bucătăria palatului Mogoșoaia, cuhnia, alcătuită dintr-o încăpere centrală înconjurată de patru cămăruțe și poziționată la distanță față de palat pentru evitarea incendiilor. Astăzi, cuhnia este folosită pentru expoziții și alte evenimente.

Spre miazănoapte, se află o poartă care duce spre livadă și care se remarcă printr-un fronton cu grup statuar neoclasic, având în centru pe zeița Minerva ce patronează înțelepciunea și abilitatea minții.

În incinta palatului Mogoșoaia, spre răsărit, se află o clădire masivă a cărei arhitectură se aseamănă cu cea din ansamblu, copiind elemente specifice. Clădirea se remarcă prin vastul portic de coloane de cărămidă (parter și etaj) care a avut ca sursă de inspirație porticul bucătăriei și a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de principele Nicolae Bibescu, proprietarul de atunci al domeniunului Mogoșoaia. Vila care servea drept casă de oaspeți, a fost transformată ulterior în stil brâncovenesc de către fiica Marthei Bibescu, Valentina și soțul ei, Dimitrie Ghica-Comănești, după planurile arhitectului Cantacuzino.

Intrarea în complex este liberă, se plătește numai pentru vizitarea Muzeului de Artă Brâncovenească. Ansamblul este recent renovat, îngrijit și foarte curat. Nu există reclame și nici gunoaie având în vedere multitudinea coșurilor de gunoi.

După ce am terminat de vizitat în incinta palatului Mogoșoaia, am mers în parc pe o alee lungă  care era împodobită,  de o parte și de alta, cu felinare și flori, oferind mai mult farmec și liniște celor care aleg să vină aici. În parc, am închiriat o bicicleta cu 2 scaune și umbreluță și ne-am plimbat prin parc în voie. Noi am mers în ziua de duminică, în jurul orei unsprezece, nu era aglomerat, însă după ora unu au început să vină destul de mulți oameni.

Am zăbovit ore întregi aici și cu greu am plecat spre casă! Verdeața, florile, arhitectura clădirilor și liniștea  de aici, ne-au ajutat să ne relaxăm și să ne încărcăm bateriile pentru o nouă săptămână de lucru.

La Mogoșoaia se poate face picnic în spațiul special amenajat din cadrul parcului, plimbare pe lac, schi nautic sau plimbări cu bicicleta. Tot aici, era organizat și un spatiu de joacă pentru copii cu mașinuțe, trambuline, etc.

Pentru weekendul ce urmează vă recomandăm cu drag acest loc minunat în care puteți să vă relaxați și să faceți mișcare într-un cadru natural deosebit! :)

« 1 de 2 »

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>