rp_nicolae_dobrin-300x182.jpg

Nicolae Dobrin

by admin, iulie 11, 2015

”Ce ne facem, oameni buni
Cu acest Dobrin
Care-ascunde mingea
De n-o mai găsim?”

S-a născut pe data de 26 august 1947, la Piteşti şi a crescut într-o familie numeroasă pe strada Gheorghe Şincai.
Încă de mic a atras privirile celorlalţi prin talentul şi calităţile sale ca fotbalist pe vestita Maracana a Piteştiului, aici fiind descoperit de antrenorul Leonte lanovschi.

În anul 1958 a debutat în echipa de juniori a clubului Dinamo Piteşti şi în echipa de juniori a naţionalei. La vârsta de doar 14 ani şi 10 luni a debutat în Divizia A dând dovadă de calităţi deosebite.
După 10 selecţii la echipa naţională de tineret a fost promovat de către antrenorii Oană şi Ştefan Covaci la echipa naţională în anul 1966, avea doar 18 ani şi 9 luni când a jucat împotriva R.F. Germania.

A câştigat cu mândrie 4 titluri, cel mai bun fotbalist român al anului, primul titlu chiar în anul în care a debutat la echipa naţională în anul 1966, celelalte 3 titluri au venit în anii 1967, 1971, 1977.
Aproape întreaga sa carieră a jucat la F.C Argeș cu care a câştigat 2 titluri de Campionat Naşional în anii 1972 şi 1979, un singur an a jucat la altă echipă, CS Târgovişte (1981 – 1982).
Pe data de 14 decembrie 1972 a fost chemat la Madrid să joace în atac într-o echipă mondială la retragerea marelui fotbalist Gento.

Un moment marcant pentru Nicolae Dobrin a fost ratarea transferului către Real Madrid. Transferul nu a fost finalizat din cauza regimului comunist, Dobrin era considerat „un bun naţional” şi nu a fost lăsat să plece din ţară. 2 milioane de dolari era dispus Bernabeu să achite pentru marele fotbalist însă şansa a fost ratată.

Ultimul meci în Divizia A în care a jucat a fost F.C. Argeș – F.C. Bihor 2-0, pe 14 iunie 1983, a susţinut 409 meciuri în Divizia A marcând 111 goluri. La echipa naţională ultimul meci în care a participat a fost pe 2 aprilie 1980, România – RDG, totalul de selecţii fiind de 48 de ori şi marcând pentru aceasta 6 goluri.
Niciodată nu a părasit echipa din Piteşti, F.C. Argeş fiind echipa lui de suflet, chiar dacă nu a mai jucat, a antrenat echipa de multe ori, de câte ori aceasta ‘aluneca’ Dobrin se intorcea şi o aducea pe linia de plutire.

După o lungă luptă cu cancerul la plămâni, în data de 26 octombrie 2007, Nicolae Dobrin a părăsit F.C Argeş dar îl veghează de Sus.

A fost decorat, post mortem, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru întreaga sa carieră de fotbalist.

 

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>