283377_249280778426223_3457389_n

Munții Ciucaș – traseu de o zi

by admin, februarie 28, 2016

Acum câțiva ani (cred că în 2011) am ajuns pe Vârful  Ciucaș alături de câțiva prieteni. Traseul pe care l-am urmat la sugestia unuia dintre prieteni (cel mai priceput din grup :) ) a fost destul de ușor și a durat o zi intreagă. Pentru mine era prima oară când mergeam atâta pe munte, mi-a fost un pic teamă pentru ca nu aveam echipament corespunzător pentru astfel de excursii și pentru că nu aveam prea mult antrenament fizic (ajungeam din joi în Paști pe la sală :)) ).

Munții Ciucaș fac parte din ramura sudică a Carpaților Orientali și sunt înconjurați de râuri care formează un fel de inel în jurul masivului. La est, cursurile superioare ale Buzăului si Teleajenului delimitează Ciucașul de masivul Siriu și munții Tătaru, iar spre sud, depresiunea Cheia continuată către nord-vest de cursul superior al Teleajenului și culoarul Bratocei (1272 m) separă masivul de munții Grohotișu. În vest, limita este formată din pâraiele Babarunca și Dalghiul și desparte Ciucașul de muntele Tesla (1613 m) și Dungu (1502 m).

Culmile munților Ciucaș se ridică domol, împădurite, apoi în zona superioară se semețesc brusc cu formațiuni stâncoase sculptate în fel și chip de forțele naturii: Tigăile Mari, Tigăile Mici, Babele la Sfat, Turnul lui Goliat și Mâna Dracului (Mâna cu Cinci Degete). Acest ansamblu de forme de relief având caracter ruiniform se regăsește în zona protejată numită Rezervația Naturală Tigăile Mari.

Rezervația naturală Tigăile Mari ocupă partea centrală a masivului și include două vârfuri înalte: Vârful Ciucaș (1954 m) și Vârful Tigăile Mari (1862 m). Aici putem întâlni floarea de colț, garofița și stânjenelul de munte și o multitudine de chei modelate în calcar precum Cheile Pârâului Alb, Cheile Văii Stanei, Cheile Strâmbului, Cheile Babaruncai și Cheile Cheiței.

Ne-am cazat la cabana Muntele Roșu și de aici am pornit traseul dis de dimineață. Traseul a fost în mare următorul: plecare de la cabana Muntele Roșu – cabana Ciucaș – Vârful Ciucaș – Șaua Tigăilor – cabana Ciucaș – revenire la cabana Muntele Roșu.

Conditiile de la cabana Muntele Roșu (1280 m) au fost decente, cazarea ieftină, iar mâncarea foarte bună (eu am comandat bulz și a fost extraordinar de bun). La cabană, accesul se face din DN 1A, pe un drum forestier relativ bun de vreo 5 km (între Cheia și Babarunca).

În schimb, cabana Ciucaș (1595 m) fusese recent renovată și arăta foarte bine, prețurile de cazare erau un pic mai mari, iar mâncarea foarte bună și aici. La cabana Ciucaș se poate ajunge cu o mașină 4X4 pe un drum pietros.

Experiența de pe munte a fost extaordinară, aș repeta cu mare drag traseul deoarece este destul de ușor, deloc periculos, iar peisajele de aici au fost pur și simplu minunate. Nu pot să descriu în cuvinte frumusețile naturale, de aceea las pozele să vă convingă! :)

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>