ceahlau

Muntele Ceahlau si legendele sale

by admin, martie 18, 2015

Multe sunt legendele ascunse in acest munte, dar cea mai cunoscuta este cea a Dochiei, fie ea baba care isi necajea nora, fie ea tanara de care imparatul Traian se indragostise, amandoua sunt transformate in stana de piatra impreuna cu mioarele lor.

Se mai spune ca tot cuceritorul Daciei a poruncit ridicarea acestui munte de catre robi pentru a opri invadatorii barbari. Astfel, stancile si pietrele asezate cu pretul vietii robilor, au luat forma muntelui Ceahlau in varful caruia o toaca a fost asezata.

Soldatul al carui rol era de a bate toaca la vederea dusmanilor avea sa fie omorat de o sageata, iar fara a fi cineva sa bata toaca vrajmasii au atacat tara.

Turnul lui Butu si Ana, doua stanci ingemanate, are si el povestea sa.

In timpul lui Alexandru cel Bun, osteanul Butu indragostit de Ana, fata domnitorului cu care urma sa se casatoresca, a fost omorat intr-o batalie. Ca urmare a acestui fapt, tatal Anei a vrut s-o casatoresca pe aceasta cu un altul. Domnita suferinda, cu ajutorul unei vrajitoare l-a recapatat pe Butu ca strigoi. Cei doi au zburat pe o naluca spre muntele Ceahlau, iar la rasarit ei au fost transformati de o detunatura in cele doua pietre ingemanate. Ana este putin aplecata spre Butu, iar viteazul poarta o coroana pe cap.

Legenda Panaghiei are in centru o stanca, stanca Panaghiei. Tanara fata, pe care ursitoarele au inzestrat-o cu o frumusete extraordinara si cu blandetea ingerilor, a fost ascunsa in muntele Ceahlau departe de ochii muritorilor. Doar ca, Soarele s-a indragostit de ea, el se oprea din drum pentru a o privi, iar ziua crestea si noaptea se micsora. Noaptea I-a spus Lui Dumneazeu, iar El s-a maniat si a facut ca Soarele sa rasara innegurat. Astfel tanara fata nu l-a mai vazut, iar fata de lacrimi I s-a umplut. Lui Dumneazeu I s-a facut mila de ea si a transformat-o in stana de piatra pentru a fi mangaiata de razele soarelui. Se spune ca inima ei inca bate si nu a impietrit.

Legenda Stanilelor are de asemenea o poveste de dragoste la baza. Stanila, un cioban chipes dar sarac, sosise in Ceahlau pentru a-si hrani mioarele pe aceste meleaguri pline de verdeata. Aici a intalnit-o pe pastorita Maria, o fata foarte frumoasa de care acesta se indragosti. Insa, fiind fata celui mai bogat baci si vazand ca el era sarman nu l-a mai cautat. Inima lui s-a intristat si de aceea s-a aruncat de pe stancile care astazi ii poarta numele.

Varful Toca si Panaghia are la baza legenda Uriesilor care s-au stins din cauza unei molime , dar dintre ei mai ramasesra doar un baiat si o fata. Pentru a fi vazuti de oameni fiecare dintre ei a ridicat un turn din piatra, cel mare se numeste Toca, iar cel mai mic se numeste Panaghia.

Salas al zeului Zamolxis, asa cum dacii il credeau, muntele Ceahalu gazduieste cascada Duruitoarea. Paraul Rupturii formeaza Cascada Duruitoarea, care se varsa in Valea Schitului si apoi in Lacul Bicaz. Aceasta are o cadere de aproximativ 30 metri inaltime. Numele i se trage de la zgomotul pe care il face atunci cand debitul sau creste.

Un traseu de vreo doua ore, corespunzator amenajat, care porneste de la pensiunea Durau, te indruma spre acest monument al naturii.

Nu sunt prea multe de spus despre aceasta cascada, frumusetea ei vorbeste de la sine.

Pentru a vedea mai multe din frumusetile muntelui Ceahlau si pentru a afla si celelalte legende ale formatiunilor stancoase merita vizitat.

1 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>