IMG_2391

Mănăstirea Prislop – mormântul Părintelui Arsenie Boca, chilia Sfântului Ioan de la Prislop

by admin, februarie 6, 2016

Mănăstirea Prislop este unul dintre cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania. Aceasta este situată la altitudinea de 640m, într-un cadru natural deosebit, într-o vale înconjurată de dealuri împădurite din Țara Hațegului, județul Hunedoara.

Biserica cu hramul ”Sfântul Ioan Evanghelistul” (8 mai), a fost ridicată de Sfântul Nicodim care a mai ctitorit alte două mănăstiri în Țara Românească: Mănăstirea Tismana și Vodița. Aceasta datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea și a fost construită din piatră cu turla pe naos.

După un secol și jumătate,  biserica a fost rezidită din temelii tot din piatră de către Domnița Zamfira, refugiată la acea vreme în Transilvania după moartea tatălui său, Moise Vodă. Acesta a fost domn al Țării Românești și a murit în 1530, în lupta de la Viișoara.

După moartea celui de al doilea soț , Domnița Zamfira și-a petrecut restul vieții la Mănăstirea Prislop unde a murit în anul 1580. Mormântul ei se găsește în dreapta pronaosului bisericii.

Aceste evenimente și altele asemenea au fost consemnate în istoria mănăstirii Prislop. Un alt moment important îl reprezintă venirea Ieromonahului Arsenie Boca în sfântul  locaș. Acesta a fost adus de la Mănăstirea Sâmbata de Sus pe 25 noiembrie de către Mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan (1920 – 1955), iar maicile au fost aduse în anul 1950.

Ieromonahul Arsenie Boca a sculptat personal catapeteasma Mănăstirii Prislop și a executat numeroase lucrări de renovare a bisericii și a celorlalte clădiri. El a pictat fresce și icoane care sunt foarte valoroase astăzi, a reorganizat viața de obște și astfel a redat strălucirea mănăstirii. Tot părintele a amenajat un lac care are un rol artistic: în zilele senine se oglindesc  în lac clopotnița și biserica.

Din aceste motive, a fost considerat cel de-al treilea ctitor al mănăstirii Prislop. Arsenie Boca s-a stins din viață în anul 1989 și a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop.

În perioada instalării ateismului, biserica a fost desființată în urma decretului 410 din anul 1959, călugării au fost alungați vreme de 14 ani, iar în clădirile mănăstirii s-a instalat un azil de bătrâni. Din acest motiv, au fost necesare lucrări de consolidare a bisericii, a clădirilor de pe lângă ea, a chiliilor și a căminelor. Mănăstirea Prislop a fost reînființată în anul 1976 tot ca mănăstire cu destinație pentru maici.

În anul 1991, a fost înființat Seminarul Teologic Monahal Sfânta Ecaterina cu o durată de școlarizare de patru ani. Aici, unele maici și eleve au continuat vechiul meșteșug românesc al pictării icoanelor pe sticlă.

La aproximativ 500 de metri de biserică, Sfântul Ioan de la Prislop și-a săpat singur cu mare nevoință o chilie în piatră cunoscută pâna astăzi sub numele de ”Chilia” sau ”Casa Sfântului”. Cuviosul Ioan Sihastrul s-a nevoit singur până la moarte cu grele și neștiute osteneli, iar după moarte s-a proslăvit ca făcător de minuni. Acesta din păcate a murit foarte devreme. Tradiția spune că, pe când își făcea o fereastră chiliei sale, doi vânători de pe versantul celălalt al prăpastiei l-au împușcat fără să îl știe viețuind în acel loc. Sfântul Ioan a fost canonizat în iunie 1992.

Astăzi, Mănăstirea Prislop este un valoros monument de artă medievală care atrage mulți credincioși din țară și de peste hotare.

Drumul către mănăstire este accesibil și foarte ușor. Dinspre București, se merge până la Sibiu, de aici se intră pe autostrada A1 până la Simeria, apoi se merge spre Hațeg-Petroșani (indicatorul spre Simeria-Hațeg). Din centrul orașului Hațeg se urmează indicatoarele pana la mănăstire. Se ajunge la Silvașu de Jos, apoi la Silvașu de Sus, iar la final la Mănăstirea Prislop.

Am vizitat mănăstirea în vara anului trecut, iar peisajele până acolo au fost de o frumusețe deosebită. Totul era verde și plin de viață! Spre biserică am găsit și un lan de maci care ne-a încântat! :)

Mănăstirea Prislop e loc de reculegere, rugăciune și speranță pentru cei care vin încărcați cu fel și fel de probleme.  Au fost numeroși oameni  care au măturisit că experiența de aici le-a adus multe binefaceri. Vă recomandăm să vizitați sfântul locaș, însă nu în zile de sărbătoare sau în weekenduri pentru a evita aglomerația! :)

1 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>