IMG_1622

Mănăstirea Mihai Vodă

by admin, august 2, 2015

Mănăstirea Mihai Vodă se află în Turda, județul Cluj și a fost construită în anul 2002 la inițiativa lui Bartolomeu Anania.

Marele domnitor Mihai Viteazul își are locul de veci în Turda, unde „a căzut ca un copaciu”, cum frumos spune cronicarul.

În anul 1613, pe acest loc, a fost ridicată o capelă în stil bizantin sub forma unei troițe de către doamna Stanca, având învoirea principelui Gabriel Bathory. Ulterior, troița a fost distrusă intenționat de către naționaliștii fanatici maghiari.

În anul 1923, Societatea Femeilor Ortodoxe din Turda, a înălțat în locul fostei capele, o troiță de lemn lucrată în stil românesc. Din anul 1977, această frumoasă troiță se păstrează la Muzeul de istorie din Turda.

Pe 8 mai 1977, a fost inaugurat monumentul nou, obeliscul. Acesta are o înălțime de 1601 cm, formă de sabie cu trei laturi, simbolizând cele trei principate române unite sub Mihai Viteazul în anul 1600. La baza fiecărei laturi se află stemele celor trei principate române, făcute din marmură albă, la fel ca și placa mormântului. Pe obelisc, în partea din față, se află chipul lui Mihai Viteazul făcut din bronz.

În dreapta obeliscului se află mormântul Voievodului, acoperit de o lespede pe care este reprezentată in basorelief stema țărilor române unite.

La 10 septembrie 2002, a fost pusă piatra de temelie a Mănăstirii Mihai Vodă – Turda. Era necesar ca pe locul unde a fost ucis ca martir al neamului Marele Voievod Mihai Viteazul să se înalțe un așezământ mănăstiresc în care să se facă rugăciuni în memoria Domnitorului Unificator de Țară.

Lucrările au fost conduse de părintele Vasile Știopei de la Parohia Oprișani II din Turda, ctitor renumit de locașuri sfinte.

Biserica este lucrată în stil bizantin, cu borduri de cărămidă în exterior, acoperișul este învelit în tablă de cupru, iar pe frontispiciu s-a realizat un mozaic ce reprezintă pe Maica Domnului și Sfinții Arhangheli, protectori ai lăcașului monahal.

Mănăstirea Necropolă este o copie arhitecturală a vechii mănăstiri Mihai Vodă din București, ctitorie a Voievodului din 1591. Aceasta a fost ridicată pe vremea când Mihai Viteazul era ban al Craiovei, dar a fost distrusă in vremea regimului comunist.

1 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>