DSCF3451

Mănăstirea Cozia

by admin, iulie 5, 2015
 Mănăstirea Cozia, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân, a fost ridicată între anii 1387-1391. Ea se găsește între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, în Călimănești pe malul drept al Oltului.
Inițial a purtat numele de Nucet, datorită zonei în care creșteau nuci, apoi a fost numită Cozia după Masivul Cozia. Mănăstirea a fost renovată de domnitori precum Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu, chiar și guvernul României (între anii 1958 – 1959) a contribuit la consolidarea acesteia. Arhitectura acesteia surprinde trecerea de la stilul bizantin la stilul autohton bizantin.
Complexul mănăstiresc de la Cozia cuprinde și biserica mare Sfânta Treime, construită între anii 1387-1391, și Bolnița Sfinții Apostoli. Bolnița Cozia, situată vis-a-vis de mănăstire, a fost ridicată între 1542-1543 de Radu Paisie pentru a servi ca adăpost celor vârstnici și celor bolnavi.
Pe vremuri, o cale de acces foarte îngustă, străjuită de munți înalți și de păduri dese, te ducea spre mănăstire. Ctitorul a ales acest loc împrejmuit de munți, pentru a fi zonă de adăpost în timpul luptelor împotriva cotropitorilor. În zilele noastre un drum european ne arată calea spre Cozia cea scăldată de valurile Oltului, așa că se poate ajunge aici cu ușurință.
Doar câteva obiecte mai aduc aminte de timpurile de mult apuse. Pictura din pronaos, singura din vremea lui Mircea cel Bătrân, a fost refăcută în timpul lui Neagoe Basarab, al cărui nume este purtat și de fântâna făcută tot atunci. Originalul este păstrat în pronaos, pe peretele de vest, doar crucea voievodală încă se află pe turla bisericii. Alte obiecte ce aparțin acelei vremi sunt cele două clopote care au fost duse la Episcopia Râmnicului și la cea a Argeșului.
Dovada faptului că lăcașul reprezenta și un punct cultural stă în școala de caligrafi și copiști ce a funcționat aici începând cu anul 1415, al cărei prim dascăl a fost părintele Sofronie, starețul mănăstirii, și în cărțile de cultură în limba slavonă care au fost traduse și tipărite în română de călugării ce au sălășluit aici.
Mănăstirea a fost și pușcărie, apoi spital și grajd de cai în timpul primului război mondial, acum ea găzduiește un muzeu în partea de est unde se pot găsi podoabe de cult, tipărituri vechi și monede.
 Aici se odihnesc Mircea cel Bătrân, cu doamna sa și copiii săi, și mama lui Mihai Viteazul, Teofana. După moartea ctitorului, Radu Voievod, fiul său, a dăruit lăcașului „toate bălțile, începând de la săpatul pe Dunăre, până la Gura Ialomiței”.
Cozia este un important monument istoric pentru români atât prin activitatea ei bisericească din cursul celor șase secole cât și prin activitatea ei culturală.

 

 

 

 

 

 

1 Comment


  • Pe langa Manastirea Cozia se poate vizita cam la 2 ore cu masina Cetatea Alba Carolina care este foarte frumoasa. Recomand traseul

Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>