IMG_0977

Mănăstirea Cisterciană de la Cârța

by admin, august 24, 2015

Situată la aproximativ 43 km de Sibiu pe drumul spre Brașov, localitatea păstrează cu mândrie ruinele unei mânăstiri cisterciene fondată în jurul anilor 1205 – 1206 de regele Andrei al II-lea al Ungariei. Mânăstirea nu este singura de acest fel din țara noastră, în Timiș există o mânăstire cisterciană la Igriș.

Ordinul cistercian a luat ființă în Citeaux (Franța) în anul 1098 sub conducerea abatelui Robert de Molesme. Acest ordin a fost înființat de călugarii unei mânăstiri din Dijon care au dorit sa respecte principiile de viață stabilite de Sfântul Benedict în anul 540: fecioria, sărăcia și ascultarea. Ei au primit din parte regilor, prinților și donatorilor terenuri inutilizabile (mlaștini, păduri) pe care le-au dezvoltat după necesitățile lor. Ei au construit aici mânăstiri, au dezvoltat terenuri agricole și au practicat cu succes agricultura și piscicultura. Sub protecția regilor maghiari, cistercienii au sosit în Transilvania pe la 1200 și au construit la Cârța o bazilică simplă de lemn.

În curtea bisericii a fost amenajat în anul 1928 un cimitir în memoria soldaților germani căzuți pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial la Porumbacu. Tot în această perioadă s-a realizat și statuia lui Roland (erou german, simbol al libertății și dreptății, căzut în război cu necredincioșii în sec. 8).

Altarul bisericii a fost construit în stil baroc și îi reprezintă pe Sf. Apostoli Petru și Pavel care străjuiesc icoana crucificării. Orga barocă, ce se gasește aici, este o orgă mecanică construită în anul 1777. Un alt element impresionant pentru această biserică o reprezintă cheia de boltă cu chipul Fecioarei Maria. Chipul nu a fost ales întâmplător, ci se cunoaște faptul că Fecioara Maria este ocrotitoare cistercienilor.

În imediata apropiere a ruinelor se gasește o casă parohială. Casa parohială este probabil, cea mai veche clădire construită din Transilvania. Ea a fost construită pe locul vechii cantine a mânăstirii. În fața casei parohiale, pe un mic canal, se află o Moară cu 3 ciocănele – simbol al timpului cu drepturi unice de morărit. Viktor Kastner (1826 – 1857), cunoscut poet saș originar din Cârța, și-a petrecut copilăria și adolescența în această casă și a reușit să surprindă în versurile sale sunetele emise de acestă moară.

În secolul al XIV-lea abația a fost distrusă pentru prima dată. Mai târziu, o dată cu reparațiile, biserica este finalizată, dar nu a fost și fortificată. Astfel, biserica a rămas neprotejată în fața atacurilor otomane care îi dau foc la mijlocul sec al XV-lea. La sfârșitul secolului abația primește ultimele reparații, iar mai apoi ordinul este dizolvat, abația intrând sub protecția orașului Sibiu.

Astăzi, biserica este folosită de membri comunității evanghelice din Cârța.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>