IMG_1448

La plimbare cu mocănița!

by admin, iunie 21, 2015

Pe când ne plimbam prin Sovata, am primit un pliant conform căruia se organizau plimbări cu mocănița. Ca niște copilași, ne-am entuziasmat și am pornit în grabă spre Gara Mică din Sovata. Am ajuns la timp, evident, nu am prins loc pe scaun, iar biletele le-am plătit pe parcursul plimbării. Am luat un bilet dus-întors care a costat 30 de RON.

Mocănița Sovata sau locomotiva cu aburi, a fost produsă la o fabrică din Polonia în anul 1949. Aceasta face parte din lotul de 10 locomotive pentru linie îngustă dintre care două au ajuns în România, fiind conservate până în anul 2011, în depoul Sibiu. Locomotivei propriu-zise i s-a adăugat tenderul, o componentă pentru depozitarea apei și a cărbunelui, produsă la Uzinele Reșița. Mocănița funcționează pe bază de cărbuni sau lemn de esență tare.

Trenulețul de poveste a urmat traseul Sovata-Câmpul Cetății (14 km) printr-un superb decor de câmp și pădure, care a durat două ore dus-întors. Garnitura de tren are 3 vagoane, două închise și unul tip gondolă, iar în total are o capacitate de 90 de locuri. Viteza maximă a mocăniței este de 35 km/h.

Am stat în picioare, în spatele locomotivei, vagoanele fiind pline de copilași însoțiți de părinți. Pentru aceștia, ghidul a transformat călătoria într-o poveste cu prinți și prințese. La întoarcere, ei cam obosiseră și începuseră sa îți piardă răbdarea, dar ghidul s-a plimbat printre ei și i-a întrebat pe fiecare cum îi cheamă, de unde sunt, dacă știu cântecele și poezii, câțiva dintre ei, foarte incântați, au intrat în joc.  A fost o calatorie plină de veselie! :)

Ghidul ne-a mai spus că pe parcursul călătoriei, când mocănița șuiera noi trebuie să aplaudăm și să salutăm toți oamenii întâlniți pe traseu. Am respectat întocmai indicațiile, alături de copilași și evident, cu același entuziasm :).

Plimbarea cu mocănița a fost foarte plăcută, ne-am simțit ca într-o poveste alături de cei mici, ne-am bucurat de peisajele superbe și am admirat casele cochete și gospodăriile foarte frumos organizate!

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>