iolanda_balas_soter

Iolanda Balaș Sőter – legenda atletismului românesc

by admin, martie 17, 2016

Iolanda Balaș Sőter (Balázs Jolán) a fost o mare campioană care a dominat săritura în înălțime de la mijlocul anilor 50 până la mijlocul anilor 60.  Iolanda este de etnie maghiară și s-a născut pe12 decembrie 1936 în frumosul oras Timișoara, iar pe 14 iulie 1956, Iolanda Balaș a stabilit primul record mondial la București când a depășit cu 1cm recordul stabilit de britanica Thelma Hopkins. Ea avea în acel moment doar 19 ani, primul său record era de 1,75m, iar în același an a ocupat locul 5 la jocurile olimpice de la Melbourne.

Cu o înălțime de 1,85, ea a reușit să își doboare recordul modial de 14 ori ducându-l de la 1,75m la 1,91m în iulie 1961. Distanța dintre Iolanda Balaș și adversarele ei devenise foarte mare, când ea a ajuns la 1,91m  nici una dintre atletele acelor timpuri nu trecea de 1,78m.  A fost bănuită că făcea recordurile numai acasă, astfel că pe ultimele trei le-a obținut cu mândrie în străinătate.

Din suita reușitelor ei fac parte și cele două titluri olimpice câștigate la Roma în 1960 și la Tokyo în 1964. În finala olimpică de la Roma, Iolanda și-a arătat încă odată supremația. Din 15 concurente, doar patru au reușit să depășească 1,71m. Iolanda Balaș a câștigat aurul sărind 1,73m, dar a continuat până la 1,85m. După patru ani, au urmat jocurile olimpice de la Tokyo unde s-a reconfirmat drept campioană olimpică câștigând  concursul cu 1,90m.

În anul 2000, a fost votată cea mai bună săritoare în înălțime de către revista americană Track and Field News.

Iolanda Balaș a fost antrenată de János Sőtér care mai târziu i-a devenit soț.

Iolanda Balaș se retrage în anul 1967 din cauza unei rupturi la tendonul lui Ahile, dar a rămas activă în atletism ca arbitru. A înființat în 1993, Fundația Atletismului Românesc, una dintre primele fundații pentru sprijinirea atletismului românesc și a echipei reprezentative. Pentru meritele sportive, a primit în 1958 titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1962 Ordinul Steaua României, în 1966 Ordinul Meritul Sportiv, iar în 2000, Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer. De asemenea, a mai primit ”Colanul de Aur” care reprezintă cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Din 1988 până în 2005 a fost președintele Federației Române de Atletism (FRA), iar în anii următori a rămas ca președinte de onoare muncind enorm pentru cei defavorizați care își doreau să facă sport și nu aveau mijloacele necesare. În 2010, regele Mihai îi oferă Iolandei, în cadrul ceremoniei desfășurate la Palatul Elisabeta, decorația regală ”Nihil Sine Deo” pentru merite deosebite aduse sportului românesc, pentru activitatea din cadrul FRA și pentru promovarea excelenței în sportul românesc și pentru sprijinul acordat tinerilor sportivi.

Iolanda Balaș a fost autoarea unor lucrări metodice consacrate sportului românesc de înaltă performanță.

Iolanda Balaș s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani la data de 11 martie 2016, însă va rămâne veșnic în memoria românilor prin realizările și prin activitățile pe care le-a derulat pe parcusul vieții ei.

Klaus Iohannis a conferit post-mortem, în 2016, Ordinul Național ”Steaua României” în grad de mare ofițer Iolandei Balaș Sőter,în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate pusă în slujba sportului românesc de performanță.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>