impletit

Împletituri din nuiele de răchită

by admin, iulie 27, 2015

Meşteşug popular practicat încă din neolitic, împletitul din nuiele vegetale era utilizat la fiecare pas în confecţionarea obiectelor necesare gospodăriei. Împletiturile se foloseau pentru împrejmuirea gospodăriei, construcţia casei, diverse obiecte casnice precum coşuri, castroane (se facea structura din împletituri din nuiele de răchită apoi se acoperea cu straturi de lut şi se ardeau).

În zilele noastre împletitul se rezumă la confecţii de mobilă şi obiecte artizanale de design.

Nuielele se adună de toamna până primăvara. Prelucrarea se face prin fierberea, decojirea şi uscarea nuielelor, după care sunt puse într-un loc uscat. Fierberea le dă o culoare uniformă, dar totodată, prin intermediul acestei etape, nuielele devin mai elastice şi rezistente. Decojirea se poate face cu ajutorul cojitoarelor. Înainte de împletire acestea sunt stropite cu apă.

În anul 2009 a fost realizat la Cluj-Napoca cel mai mare coş împletit din lume având înalţimea de 9 metri și 48 de centimetri și cu o bază de 18.17 metri lungime și 10.2 metri lățime.

Coşul a fost realizat de 16 meşteri din Turda şi omologat de specialiștii de la Academia Mondială a Recordurilor (World Records Academy).

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>