ilie_nastase

Ilie Năstase

by admin, septembrie 20, 2015

Ilie Năstase este un fost mare jucător profesionist de tenis de câmp și unul din cei 25 de jucători din lume care au ocupat primul loc în clasamentul ATP. Înființată în anul 1972, ATP a realizat primul clasament oficial în anul 1973. “Nasty” a fost primul jucător de tenis care a fost pe această poziție și a rezistat pe acest onorat loc timp de 40 de săptămâni, fiind depășit de australianul John Newcombe.

Ilie Năstase s-a născut la 19 iulie 1946 în București și este unul din cei 5 jucători care au câștigat peste 100 de turnee profesioniste (58 de titluri la simplu și 45 de titluri la dublu). Având origini basarabene, Ilie Năstase și-a petrecut primii ani ai copilăriei la Chișinău, pentru ca mai apoi să se mute la Râmnicu Sărat (locul de origine al tatălui său).

Primul său contact cu terenul de tenis a avut loc în momentul în care tatăl său a acceptat o slujbă de grădinar în București la BNR și administrator al terenurilor de fotbal și tenis. Fiind prea mic să mânuiască o rachetă de tenis, Ilie Năstase obișnuia să lovească mingea cu un băț. Locul de joacă preferat de acesta era chiar fabrica de ciocolată, unde el se ducea mereu cu drag deoarece știa că o să fie recompensat cu dulciuri de angajații fabricii.

În momentul în care familia lui s-a mutat la bloc, Ilie Năstase a început să frecventeze clubul Steaua, unde juca mereu fotbal și tenis. Deși a practicat în paralel mult timp cel două sporturi, fratele său Constantin l-a sfătuit să aleagă tenisul. Primul său turneu de tenis l-a câștigat în anul 1959, când a devenit campion republican la 13 – 14 ani. Seara, după cină, antrenorul a întrebat cine dorește să rămână să servească mingile la finala dintre Țiriac și Viziru. Ilie Năstase s-a angajat să facă acest lucru, și urmărind acest meci, el și-a dat seama că poate juca și el tenis la nivel înalt, deși pentru el fotbalul reprezenta totul, fiind în stare să se joace cu mingea de fotbal o zi întreagă (lucrul acesta era un motiv de îngrijorare pentru mama sa care credea ca el nu are nici un viitor, și nu o ajungă să răzbească în viață).

Prima sa amintire este de la vârsta de 3 ani când s-a ușurat chiar în tribuna terenului de tenis. Spre suprinderea sa, nimeni de la nivelurile inferioare nu și-a dat seama ceea ce s-a întamplat de fapt, toți crezând că ceea ce picură sunt de fapt picături de ploaie.

Omul care l-a descoperit pe Ilie Năstase a fost Costică Chivaru. Văzând talentul acestuia, antrenorul îi oferea mereu lui Ilie bomboane și jeleuri. Sătul de atâtea dulciuri, Ilie Năstase a început să chiulească de la orele de tenis, astfel Costică Chivaru a început să-i dea bani pentru ca acesta să vină zilnic la terenurile de tenis și să joace tenis aproximativ 2 ore.

Numele de “Nasty” l-a dobândit pe terenul de tenis. Stilul lui de joc, plin de tot felul de șmecherii (mingi tăiate la fileu, stopuri, privire într-o parte și lovirea mingii către cealaltă parte a terenului, loburi înalte, glume, etc), îi făcea pe adversari să se enerveze, chiar se întrebau ce stil de tenis abordează el.

“Nasty” a jucat peste 1000 de meciuri la simplu și a câștigat 779 dintre acestea. Suprafața de joc preferată a acestuia a fost zgura, el câștigând nu mai puțin de 27 de titluri (în 7 dintre finale el l-a învins pe spaniolul Manuel Orantes). Celelalte titluri au fost câștigate pe hard (18 titluri), sintetic (11 titluri) și iarbă (2 titluri). Cele mai mari performanțe reușite de Ilie Năstase la turneele de simplu sunt cele 5 finale de Grand Slam, din care a reușit să câștige două: US Open (1972) și French Open (1973). Ilie Năstase a mai pierdut o finală de French Open în 1971 și două finale de Wimbledon (1972 și 1976).

La dublu, Ilie Năstase a câștigat 20 de turnee pe zgură, 16 pe hard, 6 pe teren sintetic, 2 indoor și un singur titlu pe iarbă. Alături de Ion Țiriac el a câștigat 11 turnee la dublu, cel mai important dintre acestea fiind French Open (1970). Cu patru ani înainte cei doi au mai jucat o finală de French Championship. A mai câștigat două turnee de Grand Slam alături de Jimmy Connors la Wimbledon (1973) și UP Open (1975), și a mai jucat o finală de French Open în 1973.

Alături de Rosemary Casals, Ilie Năstase a jucat trei finale de Grand Slam la dublu mixt. Cei doi au urcat pe prima poziție a podiumului de două ori la Wimbledon (1970 și 1972), și au pierdut o finală de US Open în 1972.
Sportivul român a dominat Turneul Campionilor între anii 1971 – 1975. A jucat 5 finale și a câștigat 4 dintre acestea (1971, 1972, 1973 și 1975).

Alături de Ion Țiriac a jucat de trei finale de Cupa Davis în anii 1969, 1971 și 1972.

Începând cu anul 1991, Ilie Năstase a fost inclus în International Tennis Hall of Fame. Năstase este al doilea jucător din lume care a reușit să câștige un turneu fără a ceda vreun set și este primul jucător care a câștigat French Open (1973) fără a pierde un set.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>