coanda_henri

Henri Coandă

by admin, septembrie 10, 2015

Henri Coandă (7 iunie 1886 – 25 noiembrie 1972) s-a născut la București, tatăl său fiind Constantin Coandă, general și prim-ministru al României, iar mama, Aida Danet, fiica medicului francez Gustave Danet.

Inițial a fost elevul școlii Petrache Poenaru, în 1896 a fost transferat la liceul Sf. Sava unde a urmat primele 3 clase, iar la vârsta de 13 ani a fost mutat la Liceul Militar din Iași de către tatăl său care își dorea ca el să urmeze o carieră militară.

În 1903, la finalizarea studiilor liceale, a primit gradul de sergent major continuând studiile la Universitatea Tehnică din Berlin-Charlottenburg.
După doar 2 ani, în 1905 construiește „avionul-rachetă” pentru armata română.

În anul 1910 termină cursurile Școlii Superioare de Aeronautică și Construcții din Paris ca șef de promoție și își castigă titlul de inginer.
Cu ajutorul inginerului Gustave Eiffel, Henri Coandă construiește primul avion cu propulsie reactivă fară elice numit Coandă-1910. Aparatul Coandă-1910 se prabușește în decembrie 1910 pe aeroportul Issy-les-Moulineaux. În timpul acestei încercari nereușite de zbor, Henri Coandă a pierdut controlul aparatului, dar a reușit să scape cu viața.
Pe parcursul anilor, datorită spiritului de inovație, Henri Coandă abordează mai multe domenii în care își aduce contribuția.
Timp de 3 ani a lucrat ca director tehnic la Uzinele de Aviație din Bristol unde a proiectat mai multe avioane cu elice cunoscute ca Bristol-Coandă.

In 1926 a realizat un dispozitiv de detectare a lichidelor din sol folosit în industria petrolieră.

În anul 1934 obține un brevet francez pentru „Procedeu și dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce pătrunde într-un alt fluid” (Efectul Coandă).

S-a întors definitiv în țara în anul 1970 și este numit consilier cu rang de ministru.

Henri Coandă a obținut 250 de invenții certificate prin 707 brevete internaționale printre care se numără și prefabricatele folosite în construcții, aerodina lenticulară.

Marele inginer a cerut ca după moartea lui toate drepturile și bunurile sale să revină statului.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>