IMG_1586

Excursie de o zi prin Târgu Mureș

by admin, februarie 16, 2016

În călătoria noastră prin Transilvania, am poposit în orașul Târgu Mureș unde am petrecut o zi liniștită și frumoasă. Ne-am plimbat prin centrul orașului unde am admirat principalele obiective turistice.

Orașul Târgu Mureș este situat în zona central-nordică a țării noastre și este amplasat la intersecția a trei zone Câmpia Transilvaniei, Valea Mureșului și Valea Nirajului. Acesta are ca delimitare geografică râul Mureș și dealul Cornești. Săpăturile arheologice au confirmat faptul că orașul Târgu Mureș a fost locuit încă din preistorie. Aici au fost descoperite o serie de locuințe preistorice, vase de lut, obiecte de cremene și de bronz, resturi de oase, etc. La marginea orașului a fost descoperită o mare așezare rurală romană a cărei existență trece  de secolul al IV-lea dinainte de Hristos.

Prima atestare documentară a fost făcută în jurul anilor 1300 într-un registru de dijmă ca Novum Forum Siculorum (Târgul nou al secuilor), iar la începutul secolului al XV-lea (1409) apare cu titlul de civitas (oraș). În 1616, principele Ardealului, Gabriel Bethlen, oferă orașului titlul de municipiu și ii schimbă numele din Târgu Secuiesc  în Târgu Mureș.

În Târgu Mureș nu găsim clădiri deosebit de vechi  deoarece orașul a trecut prin mai multe incendii de-a lungul timpului. Cu toate acestea, în partea centrală vechea urbe reușește să își păstreze aerul de oraș medieval printr-o serie de clădiri frumos ornamentate.

Piața centrală sau Piața trandafirilor este renumită datorită trandafirilor care o înfrumusețează și este locul în care se desfășoară  ”Târgul de pe Mureș”. Aici găsim principalele simboluri arhitecturale ale orașului.

Palatul Culturii din Târgu Mureș este considerat o capodoperă a stilului arhitectural art nouveau care combină liniile geometrice cu cele fluide. Arhitecții Marcel Komor și Dezső Jakab sunt cei care au conceput clădirea și numeroase accesorii interioare.  Palatul este împodobit la exterior cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii, iar în interior impresionează cu Sala Oglinzilor. În această sala există două grupuri de trei oglinzi mari de cristal și 12 vitralii viu colorate care ocupă peretele dinspre stradă. La un moment dat s-a propus ca vitraliile să reprezinte Europa la expoziția de artă decorativă din San Francisco (1914), dar din cauza izbucnirii primului război mondial s-au trimis doar schițele acestora care au fost și premiate. Pe parcursul celui de-al doilea război mondial, vitraliile au fost puse în subsolul clădirii pentru a fi protejate.

În interiorul Palatului de Cultură funcționează în prezent mai multe instituții de cultură cum ar fi Filarmonica de Stat, Muzeul de Artă și Biblioteca Județeană.

Catedrala Ortodoxă Înălțarea Domnului a fost sfințită în data de 2 decembrie 1934, acest eveniment fiind legat și de intrarea armatelor române în municipiul Târgu Mureș în anul 1918. Piatra de temelie a fost pusă la 10 mai 1925, iar printre martorii la acest eveniment s-a regăsit și Octavian Goga în calitate de ministru. Biserica a fost construită după planurile arhitectului Victor Vlad de la Politehnica din Timișoara, construcția iconostasului a fost realizată de Traian Bobletec, iar pictura de către pictorul Virgil Simionescu din Lugoj. Cupola centrală îl înfățisează pe Hristos binecuvântând, altarul prezintă un mozaic impresionant care o înfățisează pe Maica Domnului cu Pruncul, iar clopotele catedralei au fost realizate la Timișoara.

Cetatea medievală Târgu Mureș a fost construită între anii 1602 și 1652 și se întinde pe o suprafață de aproximativ 4,3 hectare. Incinta cetății este fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri, iar în interiorul ei se găsesc Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței.

În trecut, la Târgu Mureș exista o altă fortificație ridicată în secolul al XV-lea (1942) și care a aparținut voievodului Transilvaniei, Bathori Istvan. Aceasta a fost distrusă în urma unei invazii.

Astăzi, în cetate au loc diferite acțiuni cultural-artistice, existând expoziții de pictură și fotografie. Aceste tipuri de acțiuni se organizează mai ales în luna iunie a fiecărui an când are loc Târgul Mureșului.

Așa cum veți observa din poze, nici primaria orașului nu este mai prejos și este înfrumusețată cu multe flori de exterior.

Dacă aveți drum prin Târgu Mureș, nu ezitați să îl vizitați! O plimbare prin centrul orașului vă va încânta privirile prin clădirile fermecătoare, curățenie și multă liniște! Veți observa că în unele orașe și zone din țara noastră timpul parcă se scurge într-un alt ritm, mai lent, lăsându-vă răgaz să vă bucurați de tot ce vă înconjoară! Cel puțin asta a fost expriența noastră în drumul nostru prin Transilvania… :)

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>