DSCF9149

Cetatea Poenari

by admin, februarie 2, 2015

La Cetatea Poenari am fost de vreo trei ori pana acum si m-as mai duce…

Pana la cetatea sunt vreo 1480 de trepte de urcat printr-o padure de fag. Numarul de trepte poate intimida la inceput, dar privelistea desprinsa din basm alunga febra musculara. Fiind pozitionata la o inaltime considerabila, aceasta ofera o panorama impresionanata a Muntilor Fagarasului si a Vaii Argesului.

Cetatea Poenari se afla in judetul Arges la o distanta de vreo 4-5 km de barajul Vidraru. Aceasta este cunoscuta si sub denumirile de „Cetatea lui Vlad Tepes” sau „Cetatea lui Negru Voda”. Fortificatia de la Poenari a fost folosita ca loc de adapostire a domnului si a vistieriei tarii, dar si de intemnitare a boierilor vinovati de tradare. Aceasta a fost construita de catre domnii Tarii Romanesti in doua etape. In prima jumatate a secolului al XIV-lea a fost ridicat turnul patrat. Initial, cetatea avea 8,15 – 8,50 m la exterior si 4,30-4-60 m la interior. Apoi, in a doua jumatate a secolului al XV-lea, cetatea a fost extinsa cu o curte lunga de aproape 60 de m si lata de 10-15 m, care inconjoara turnul initial devenit donjon si care e flancata de trei turnuri semicirculare.

Etapa de extindere a fortificatiei a fost atribuita domnului Vlad Tepes. Aceasta a fost consemnata si de catre cronicarul Radu Popescu, potrivit caruia, spre a-i pedepsi pe targovisteni „ca facuse unui frate al Vladului Voda necaz”, domnul a trimis in ziua de Paste slujitori care au adus cu forta barbati, femei, feciori si fete sa munceasca la Cetatea Poenari. Acestia imbracati ca pentru sarbatoare „au lucrat pana li s-au spart hainele”.

Turnul central (donjonul) reprezinta prima constructie ridicata in cadrul ansamblului cetatii, prin anii 1200. Acesta a fost construit din piatra, pe trei nivele despartite prin plansee de lemn. A mai fost construit un al patrulea nivel din caramida, probabil in vremea lui Radu cel Frumos.
Beciul turnului tinea uneori loc de inchisoare, umezeala si frigul agravand sentinta. Primul nivel avea rol de magazie, urmatoarele doua erau destinate locuintelor garnizoanei, iar la ultimul nivel era postul de observatie. Accesul in turn se facea pe scari mobile.

Timpul si-a lasat o amprenta adanca asupra cetatii, lucrarile de restaurare si conservare fiind serios ingreunate de locatia acesteia (drumul format din trepte fiind singurul accesibil).

 

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>