bran

Castelul Bran

by admin, februarie 4, 2015

Castelul Bran este situat la aproximativ 30 de kilometri de orasul Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului. Castelul este un obiectiv turistic important, fiind vizitat de sute de mii de turisti datorita Legendei Contelului Dracula.

Initial, Castelul Bran a fost o fortareata construita de Ordinul Cavalerilor Teutoni in anul 1212 si cucerita, apoi, de sasi spre sfarsitul secolului al XIII-lea.
Brasovenii au primit dreptul de a ridica cetatea pe locul fostei fortarete prin anul 1377, din partea lui Ludovic I d’Anjou. Intre 1419-1424, a intrat in posesia lui Sigismund , iar apoi in secolul al XV-lea a trecut sub conducerea voievodatului Transilvaniei in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara.

Castelul a fost donat Reginei Maria, la 1 decembrie 1920, ca semn de recunstinta pentru contributia la Unirea cea mare din 1918. A urmat apoi o perioada de restaurare care a durat vreo sapte ani, condusa de arhitectul Curtii Regale, Carol Liman. Castelul a fost proiectat ca o locuinta de vara si a fost dotat cu apa curenta de la o fantana (a fost sapata in stanca la 57 de metri adancime) si iluminat de la o uzina electrica cu turbina.

In 1938, castelul a fost mostenit de Principesa Ileana pana in 1948.

Regele Mihai a fost obligat sa semneze decretul de abdicare, iar Casa Regala a fost expulzata, acest lucru afectand Castelul care a fost abandonat si devastat sub proprietatea statului.

In 1956, a fost amenajat ca muzeu de istorie si arta medievala, iar la 1 iunie 2009, a fost trecut oficial sub proprietatea lui Dominic de Habsburg, nepot al Reginei Maria si si fiu al Principesei Ileana.

Legenda Contelui Dracula a fost creata de scriitorul irlandez Bram Stoker, care a publicat la Londra, in 1897, romanul „Dracula, vampirul din Carpati”. Acesta nu dezvaluie locul in care se afla castelul din romanul sau, dar unii istorici sustin ca ar fi vorba de Regiunea Bargaului, in trecatoarea care uneste Transilvania de Moldova. Datorita acestui roman, publicul a ramas cu aceasta asociere indestructibila intre Dracula, Castelul Bran si Transilvania. Astfel, a fost locul unde au fost turnate o multime de filme tematice, unde s-au organizat petreceri tematice (baluri mascate), cat si expozitii de obiecte hand-made artizanale, suveniruri, etc

De fapt, Dracula era asociat cu domnitorul Vlad Tepes deoarece acesta se arata fara mila fata de cei care nu i se supuneau sau care incalcau legile. Pedeapsa cea mai des utilizata era trasul in teapa. Un alt punct turistic, asociat cu Legenda Contelui Dracula, este Manastirea Snagov.

« 1 de 4 »

1 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>