bulz

Bulz (urs) – o rețetă simplă și delicioasă

by admin, august 20, 2015

Bulzul este o rețetă tradițională românească care în unele regiuni mai este cunoscută și sub numele de ”urs de mămăligă”. Rețeta clasică de bulz este pregătită de ciobani, deci cel mai bun bulz este cel pregătit la stână cu brânză de burduf făcută chiar de baci.

Rețeta clasică de bulz presupune realizarea unei bile de mămăligă în centrul căreia se introduce brânza de burduf. Ciobanul coace bulzul pe jăratic și îl întoarce pe toate părțile până când mămăliga face o crustă crocantă și rumenă.

În bucătăria modernă, bulzul se realizează în dimensiuni mai mici, câte unul de persoană. Sunt mai multe variante de preparare:

  • Se formează bulgării de mămăligă cu brânză de burduf, se pun într-o tavă unsă care se dă la cuptor pentru 20-30 de minute, la foc potrivit.
  • Într-o tavă din sticlă termorezistentă (în locul tăvii se mai poate folosi un vas mai mare din lut), bine unsă cu unt, se pune un strat subțire de mămăligă. Apoi, se adaugă brânza de burduf sfărâmată într-un strat uniform având cam aceeași grosime. Peste brânză se pune un alt strat de mămăligă. Se recomandă folosirea unei linguri de lemn care se înmoaie continuu în apă pentru a evita lipirea mămăligii pe lingură. Atenție: preparatul nu trebuie să depășească înălțimea tăvii (1/2) deoarece brânza topită va curge în cuptor.

Pentru o porție: 1 bucată de mămăligă fierbinte, moale (cam cât o cană de apă) și o bucată de brânză de burduf de dimensiunea unui măr mai mic.

În varianta modernă, se mai adaugă pe deasupra un ou prăjit sau, pe lângă brânză, se mai pune kaiser sau costiță afumată. În unele rețete se zdrobește un ou fiert, iar peste el se pune brânza de burduf și se amestecă bine. La final, compoziția va fi introdusă în centrul bilei de mămăligă.

Vă încurajăm să încercați această rețetă tradițională și credem că orice variantă veți alege pentru prepararea bulzului, rezultatul va fi sigur delicios! :)

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>