IMG_2462

Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș

by admin, octombrie 8, 2015

Biserica din Densuș cu Hramul Sfântului Nicolae se află în județul Hunedoara la 10 km față de orașul Hațeg. Data exactă când a fost construită această biserică nu se cunoaște cu exactitate (unii spun că aceasta datează din sec al III-lea), dar ceea ce se știe cu exactitate, este faptul că aceasta este cea mai veche biserică românească în care au loc slujbe chiar și în zilele noastre. Cu toate astea, un singur lucru este cert: în ultimii 700 de ani aici s-au ținut neîntrerupt slujbe.

Cum ajungeți aici? Dacă veniți dinspre Hațeg, de pe DN68, în comuna Totești se face dreapta. Odată ajunși în centrul comunei, pe partea dreaptă, se vede falnica biserică. Această biserică se află pe un drum secundar, la 200 m de drumul principal.

Vorba precum că „Densușienii” își au originea în această zonă este întărită de cele două busturi aflate în imediata apropiere a bisericii. În centrul comunei Densuș putem găsi bustul lui Ovid Densușianu, iar la poarta bisericii putem găsi bustul istoricului Nicolae Densușianu.

La poarta bisericii se găsește un panou în care ne este prezentat acest monument. Pe panou sunt scrise următoarele informații: „Biserica monument istoric Densuș, cu Hramul Sf. Nicolae, ridicată din piatră, în secolul al XIII-lea, pe plan central, cu caractere romanice, are naosul pătrat, suprapus central pe un turn sprijinit de patru stâlpi masivi în jurul cărora se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă semicilindrică. Spre est are absida semicirculară cu un diaconicon pe latura sudică. Încăperi anexe au fost alăturate pe latura sudică și pe latura de vest și o tindă în secolele XIV – XV. Este construită din piatră romană de la Ulpia Traiana, dintre care unele, profilate, au fost refolosite în elementele de rezistență sau cu rost decorativ. În interiorul monumentului se află o valoroasă pictură murală ce datează din prima jumătate a secolului XV, ce împodobește absida semicirculară a altarului, pereții răsăriteni ai naosului, unele părți ale stâlpilor centrali, iar la exterior, deasupra ușii de intrare în navă, icoana de hram.

Pictura din 1443 aparține artistului Ștefan Zugravul, semnătura sa aflându-se sub fereastra sud-estică a absidei. Ansamblul mural îmbină sincretistic iconografia tradițională bizantină cu elemente narative și realiste cu trăsături de renaștere timpurie într-o viziune cu trăsături folclorice”.

Biserica are o lungime de 30 de metri, lățimea de 8 metri și o înălțime de 18 metri. Construcția s-a realizat cu blocuri masive de piatră și marmură, dar s-au folosit și coloane și statui de la cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa. În interior, pe pereți, putem găsi vechi picturi bizantine vandalizate de turci, dar, totodată, găsim aici și icoane stranii: Iisus Hristos purtând straie populare românești, dar și pe apostolul Toma în timpul schingiurii sale. În perioada 1701 – 1702, aici slujeau doi preoți: unul ortodox și unul calvin. Atunci când avea loc slujba calvină, aceștia întorceau icoanele cu fața la perete, acestea urmând a fi întoarse la începutul slujbei ortodoxe. În biserică au intrat și turcii, care au dat foc la tot ceea ce se putea (biserica fiind din piatră a rezistat).

Naosul acestei biserici este pătrat și pătruns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust cu o boltă de sprijin. Pronaosul este întărit cu ajutorul a patru stâlpi groși. Deasupra altarului se află doi lei, care stau și veghează, coadă în coadă. Altarul nu este construit pe direcția estică, ci este mai aproape de direcția de sud.
Cifra 3 a fost folosită și ea la construcția acestui mic lăcaș de cult. Pe partea estică se poate vedea o absidă rezemată pe trei stâlpi și care are trei ferestre. Legenda spune ca aici aveau loc sacrificiile animalelor de jertfă, iar pe cele trei ferestre se aruncau afară intestinele lor.

Biserica figurează pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO încă din anul 1991. În prezent, biserica trece printr-un proces de restaurare.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>