Biserica din Maldaresti

Biserica din Măldărești

by admin, aprilie 3, 2017

Situat la aproximativ 5 km depărtare de Horezu, comuna Măldărești reprezintă unul din principalele puncte de atracție din județul Vâlcea. Principalele obiective turistice din această zonă sunt:  Cula Duca, Cula Greceau, Casa Memorială Duca și Biserica din Măldărești. Obiectivele turistice din această zonă sunt monumente arhitecturale ce datează încă din secolul al XII-lea.

Biserica din Măldărești, cunoscută și ca Biserica Sfântul Nicolae Măldărești, are trei hramuri: Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe și Sfinții Voievozi. Ctitorii acestei biserici au fost “jupân Gheorghe Măldărescu, fiul lui Constantantin Măldărescu și soția sa, jupâneasa Eva Măldărescu”.

Aflată în imediată apropiere a Culei Duca, biserica a fost ridicată de către membrii familiei Măldărescu între 1774 – 1790, iar în interiorul ei, doi dintre ctitori, Constantin și Eva Măldărescu, își dorm somnul de veci. Biserica din Măldărești este, începând cu anul 2004, înregistrată ca monument istoric de categoria A, adică nu doar importanța națională fiindu-i recunoscută, ci și cea universală.

Construcția bisericii s-a realizat pe un plan dreptunghiular, iar cele două turle sunt așezate pe baze cubice. Pridvorul bisericii este sprijinit de 10 coloane de zidărie, iar legătura dintre bolte se realizează cu ajutorul unor bolte. Date despre pictura murală ce acoperă această frumoasă biserică găsim și pe copacul situat în imediata apropiere a intrării în curtea bisericii. Pictura a fost realizată de „Ioan ereu, Tănasie ereu, Gheorghe și Radu, Pop Ioan zugrav, Tudor zugrav și Gheorghe” în anul 1794.

Intrarea în biserică se face pe o ușă încadrată de o ramă din piatră traforată în stil brâncovenesc. Cu toate că inscripția de pe crucea de piatră din grilajul de fier nu mai este vizibil, pe ușă stă atârnată o ramă cu un mesaj ce face referire la inscripția de pe cruce: “Aici odihnește Nicolae Greceanu din neamul Măldăreștilor scoborâtor din neamul paharnicului. 1854 – 1906”.

Din 1996, o dată cu construirea bisericii noi, a intrat in conservare.

Deși o destinație turistică rurală foarte puțin promovată, comuna Măldărești, cu toate monumentele deosebite ale arhitecturii românești aflate pe teritoriul său, include pagini de istorie, tradiții și obiceiuri românești. Așadar, vă invităm să cunoașteți și să descoperiți o parte din istoria țării noastre vizitând locuri mai puțin mediatizate, iar Biserica din Măldărești face parte din categoria monumentelor foarte puțin cunoscute, dar cu o istorie bogată.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>