Bătălia de la Posada

by admin, septembrie 6, 2015

Victoria de la Posada a marcat momentul apariției primului stat românesc medieval, Țara Românească. Această bătălie a fost foarte importantă având consecințe de lungă durată legate de evoluția statalității românești de sine stătătoare.
În 1324, a fost reinstaurată pacea între Țara Românească și Ungaria, Basarab devenind astfel vasalul regelui Ungariei. La 26 iulie 1324, regele Ungariei îl numește pe Basarab: Bazarab, woyuodam nostrum Transalpinum („Basarab, voievodul nostru transalpin”). În acel moment, Basarab nu a făcut nici o concesie teritorială, însă și-a asumat achitarea unor obligații financiare. Aceste condiții au dus la neîncredere între Ungaria și Țara Românească și astfel s-a creat o tensiune care a crescut din ce în ce mai mult pe parcursul anilor de după 1324.
În 1330, Carol Robert a ocupat fără eforturi prea mari o cetate puternică și bine fortificată, cetatea Severinului. Este posibil ca Basarab să fi fost surprins de atacul ungar sau pur și simplu nu dispunea de forțele necesare pentru o astfel de confruntare.
Fiind prea sigur pe superioritatea sa militară, regele Ungariei a refuzat oferta de pace făcută de Basarab. Acesta i-a oferit renunțarea la Severin „și la toate ce țin de el”, recunoașterea vasalității față de Ungaria și achitarea unei răscumpărări de 7000 de mărci de argint.
Astfel, Carol Robert de Anjou și-a continuat înaintarea către capitala Țării Românești, Argeș. Decizia nu a fost bună deoarece oastea a înaintat într-un teritoriu pustiit, a ajuns să fie înfometată și extenuată, iar încercarea de a asedia cetatea de reședință a voievodului a eșuat. Ca să nu dea de bănuit, regele Ungariei a încheiat un armistițiu cu Basarab, apoi a ridicat asediul și a început retragerea spre Transilvania prin defileele Carpaților Meridionali. Totuși, Basarab și-a dat seama de oportunitate și a surprins oastea regală într-o ambuscadă în strâmtoarea Posadei care era localizată în zona Perișani – Pripoare din județul Vâlcea.
Măcelul de la Posada s-a prelungit de vineri, 9 noiembrie, până luni, 12 noiembrie 1330, iar trupele lui Carol Robert au fost aproape nimicite de către oastea voievodului Basarab. Regele Ungariei a reușit să scape cu viață îmbrăcând hainele unuia dintre credincioșii săi.
Victoria de la Posada din anul 1330, a consfințit independența Țării Românești față de Coroana Ungariei, iar Basarab I și-a cucerit o poziție de prestigiu pe scena politică a Europei Sud-Estice.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>