adormirea-maicii-domnului

Adormirea Maicii Domnului

by admin, august 14, 2015

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită pe data de 15 august,  are un post de 2 săptămâni și este sărbătorită de creștin-ortodocși și catolici.

Despre această sărbatoare nu se găsesc date în Sfintele Evanghelii, ci numai în tradiția Bisericii. Sărbătoarea a pătruns la noi odată cu generalizarea cultului mariologic în Răsărit, prin secolul al V-lea. Românii i-au acordat o cinstire deosebită, sărbătoarea fiind aşteptată, după unele tradiţii, cu aproape aceeaşi bucurie ca Paştele sau Crăciunul.

În tradiția populară se spune că Postul Paștelui avea 9 săptămâni, dar fiind prea lung și prea sărac în alimente, oamenii fiind prea slăbiți pentru muncă, aceste zile au fost puse înaintea acestei sărbători când este belșug de legume și fructe.

În această zi ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciula, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă sau în tarnatul casei. Se mai spune că în această zi se separă lunile călduroase cu cele reci, trecerea de la sezonul cald la cel răcoros.

Perioada dintre Santamaria Mare (15 august) și Santamaria Mică era considerată perioada cea mai potrivită pentru culturile de toamnă.

Locul de origine al sărbătorii este probabil Ierusalimul, orașul sfânt, unde se păstrează până astăzi, în apropierea grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului și Biserica zidită pe acest mormânt.

În Occident, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Înălțarea Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului semnifică intrarea ei în iubirea infinită a Fiului ei, iar inima ei de mamă se uneşte cu inima Fiului, simţind dumnezeieşte durerile lumii şi alinându-le cu milostivirea ei.

Aceeaşi traditie spune că apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Prin pronia divină, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, sosind trei zile mai tîrziu. Întristat, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar, intrând, l-a găsit gol. În timp, în cuvântările Părinţilor Bisericii, începe să se afirme cu mai multă putere credinţa că după adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi luată cu trupul în Împărăţia Cerurilor.

Tot în această zi este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>